Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), poslanik u Skupštine Srbije i bivši muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je pobeda Aleksandra Vučića u Sandžaku, na jučerašnjim predsedničkim izborima, očekivan ishod, jer je „veći deo najznačajnijih političkih partija i lidera na Sandžaku pozvao Bošnjake da podrže tog kandidata“.

„S druge strane, mislim da je to dobro što su Bošnjaci poslušali svoje političke predstavnike da izadju na izbore i glasaju za Vučića, bez obzira na sve kontroverze i otežavajuće momente koji nisu bili jednostavni. Jer, nije bilo lako ubedjivati Bošnjake da to urade“, kazao je Zukorlić za sarajevski Dnevni avaz.

On je istakao da je „uložio maksimalan napor i da je imao veoma teška pitanja kroz kampanju u Novom Pazaru, Prijepolju i drugim mestima Sandžaka“.

Konačno je potvrdjeno, dodao je Zukorlić, da Bošnjaci Sandžaka „izrastaju u politički narod koji ima kapaciteta da politiku doživi kao umeće mogućeg, da racionalno donose odluke, da svoje emocije, koje opterećuju srpsko-bošnjačke odnose, s razlogom, stave pod kontrolu razuma i da povlače poteze koji će biti na korist naših političkih ciljeva i budućnosti“, ocenio on.

Zukorlić je dalje kazao da očekuje da će Vučić poštovati ono o čemu se dogovorio s bošnjačkim predstavnicima i zbog čega su ga podržali, dodavši da je imao tri susreta s Vučićem i detaljne razgovore o principima politike kojoj bi oni dali podršku.

„To je politika pomirenja, kao i veliki i značajni infrastrukturni projekti na Sandžaku. Tu su autoputevi, pruga prema Novom Pazaru, sandžački aerodrom, gasovod i klinički centar. To je platforma na kojoj smo dali podršku Vučiću i očekujemo da se nastavi s realizacijom te platforme“, naglasio je on.

Po njegovim rečima, potrebno je nastaviti unapredjivati „ambijent dijaloga i poverenja“.

„To je temelj svih ozbiljnih projekata. Bez pune stabilnosti i trajne stabilnosti nemaju smisla ni drugi projekti ekonomske i razvojne prirode“, naglasio je Zukorlić.

On posle izbora očekuje normalizaciju odnosa „oba dela bošnjačkog naroda u Bosni i Sandžaku“.

„To je prvi korak. Nesrazmerno je imati velika očekivanja od Vučića i nemati normalne odnose izmedju političkih faktora u Sandžaku i BiH. Najvažnije je da to ostvarimo. Ne znači da trebamo biti svi ista stranka, ali sanjam dan kad ćemo mi Bošnjaci imati normalnu komunikaciju, gde će se znati šta je partijsko, a šta nacionalno, šta je državno, a šta domovinsko, šta je opšte i partikularno“, kazao je Zukorlić.

Rekao je da to znači koordinaciju važnih ciljeva, ističući da se pogotovo važni infrastrukturni projekti ne mogu realizovati preko Beograda bez Sarajeva i obrnuto.

Zukorlić je na kraju rekao da treba da popravi i odnose s liderom SDP-a Rasimom Ljajićem, navodeći da je medju njima napeta atmosfera, a da su obojica podržala Vučića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + five =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.