Zaštitnik gradjana  i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti danas su u Beogradu povodom Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije istakli zastave duginih boja u znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Zamenica zaštitnika gradjana Gordana Stevanović izjavila je, kako je saopšteno, da su uprkos unapredjenju zakonodavnog okvira, LGBTI osobe izložene fizičkom i psihičkom nasilju, zlostavljanju, isključivanju i diskriminaciji, kao i da „seksualno obrazovanje koje će deci i učenicima na prilagodjen način prikazati seksualnu i rodnu raznovrsnost i podsticati razbijanje stereotipa nije i dalje uvedeno“.

Ona je dodala da mladim LGBTI osobama prilikom otkrivanja njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ili onima koji su morali da napuste svoje domove jer su ih porodice odbacile, ne stoje na raspolaganju servisi i usluge podrške, neophodne za prevazilaženje posebno osetljivog položaja u kome se nalaze.

Iz ove institucije pozivaju organe javne vlasti da intenziviraju napore na obezbedjivanju pune sigurnosti i fizičkog i psihičkog integriteta osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da transpolne i transrodne osobe spadaju u posebno osetljivu grupu koja je u pojedinim slučajevima izložena nasilju i fizičkim napadima, zbog čega je izuzetno važno da nadležni organi reaguju pravovremeno i efikasno na zaštiti i bezbednosti ovih osoba.

Navodeći da postoji napredak u poboljšanju poštovanja prava LGBT osoba i da su te teme učestalije i u javnosti, poverenica je apelovala na medije da ne prenose diskriminatorne stavove i govor mržnje prema toj društvenoj grupi i da izveštavaju bez senzacionalizma, poštujući najviše etičke standarde i Kodeks novinara Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samoupave Ana Brnabić dobitnica je nagrade „Duga“ za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapredjnju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, prva autovana ministarka u Srbiji i regionu i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice.

Nagradu pod nazivom „Duga“ ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA) i dodeljuje se od 2013. povodom 17. maja Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

U užem izboru za nagradu bili su, osim Ane Brnabić, Televizija N1 Beograd, beogradska opština Vračar i glumac Nebojša Glogovac. Peta nominovana dramaturškinja Olga Dimitrijević je zahvalila na nominaciji i naknadno zatražila da bude izuzeta pri donošenju odluke o dobitniku nagrade.

Specijalno priznanje GSA dobili su Meho Omerović, Srdjan Dragojevć, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i tim profesora Miroslava Djordjevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Na svečanost ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da SAD i EU ostaju posvećeni očuvanju prava svih ljudskih bića, a da je rad GSA i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava od suštinskog značaj za zaštitu gej prava.

„I u Srbiji i u svetu put koji vodi ka većim LGBT pravima nije lak. Prema poslednjem izveštaju Stej departmenta pripadnici LGBT zajednice u svetu izloženi su govoru mržnje, pretnjama, pa i nasilju“, rekao je Skot.

Proglašenju dobitnika nagrade prisustvovali su i ambasadori Velike Britanije i Francuske uSrbiji, Denis Kif i Kristin Moro, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Za Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maj, ustanovljen je dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Medjunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.