Zaev u Briselu: Pristupni pregovori EU-Makedonija od prve polovine 2018.
Foto: Vlada Makedonije

Makedonija očekuje da će EU „pokazati viziju“ i obezbediti odluku za otpočinjanje pristupnih pregovora s Makedonijom u prvoj polovini 2018, izjavio je danas premijer Zoran Zaev na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini u Briselu.

Saopšteno je da je Zaev istakao da je njegova vlade posvećena izgradnji Makedonije ka „moderne evropske zemlje koja deli evropske vrednosti, s funkcionalnom demokratijom baziranom na vladavini prava i  na zajedničkim osnovnim vrednostima“.

„Imamo argumente da dokažemo da je Republika Makedonija najbolja ‘uspešna priča’ u 2017. godini i da može mnogo da doprinese dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana i Evropi“, rekao je Zaev Federiki Mogerini.

Zaev je istakao da Makedonija za Grčku, sa kojim ima višedecenijski spor oko imena koji joj blokira evrointegraciju, ima jednu poruku: „Mi smo spremni da rešimo ovo pitanje. Tražimo pomoć kako da nadjemo odgovarajuće rešenje koje će imati podršku u obe zemlje“.

Federika Mogerini je u razgovoru sa Zaevom istakla da je vidan napredak Makedonije u samo jednoj godini što je dobar znak za napredak u njenoj evrointegraciji.

Na sastanku Mogerini i Zaeva u Briselu „zajednički je konstatovana neophodnost saradnje vlasti i opozicije u važnim strateškim pitanjima za Makedoniju“ i da „kanali za tu komunikaciju treba stalno da budu otvoreni“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.