Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je da parlamentarna većina, koju predvodi, neće dozvoliti da suparnički VMRO DPMNE, kao manjina, beskrajno razvlači konstitutivnu sednicu parlamenta.

„Cele sedmice, uz sve budalaštine, manjina se iživljava i teroriše parlamentarnu većinu i građane, koji očekuju pokretanje demokratskih procesa“, rekao je on. 

Kako je istakao Zaev, parlamentarna manjina i predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski (VMRO DPMNE) treba da znaju da oformljena većina ima pravo i obavezu da preuzme kontrolu nad parlamentom, izborom predsednika iz svojih redova i da na taj način preuzme odgovornost za njegovo vođenje. 

Na pitanje kakve mere će preuzeti parlamentarna većina, koju sačinjavaju SDSM i tri albanske stranke,  Zaev je rekao da postoje alternative koje Ustav, zakoni i skupštinski poslovnik dozvoljavaju i na osnovu kojih većina može da donosi odluke. 

Lider SDSM je rekao i da očekuje da predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je danas u poseti Makedoniji, makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu prenese precizne poruke prijateljske Evrope oko pronalaženja rešenja za političku krizu. 

„Verujem da će ta poruka biti u istom duhu kao poruke koje smo čuli prethodnih dana i meseci, preporuka za brz i miran transfer vlasti i poštovanje Ustava i parlamentarne većine“, rekao je Zoran Zaev. 

Stranka Nikole Gruevskog, koja je deset godina vladala u koaliciji sa albanskom partijom DUI, odbija da preda vlast novoformiranoj parlamentarnoj većini, koju predvodi SDSM Zorana Zaeva i u kojoj je sada i DUI.

VMRO DPMNE koristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju, među kojima je i blokada parlamenta, a u tome im pomaže i predsednik države Ivanov, koji i pored brojnih apela zemalja međunarodne zajednice, uporno odbija da da mandat za formiranje vlade Zaevu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.