Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je objedinjen postupak povodom napada nepoznatih osoba na novinare na dan polaganja Vučićeve zakletve. Novi predsednik se izvinio zbog incidenata, ali novinarska udruženja insistiraju na procesuiranju počinilaca.

Izvor: N1 Beograd

Prvo su u podzemnom prolazu na terazijama napadnuti novinarke Radio Beograda i dnevnog lista Danas. Potom su napadnuti novainri portala Vajs. Novinarka Insajdera morala je da trpi uvrede i pretnje.I novinar Branko Miljuš je izjavio da je bio sprečen da prođe centrom grada i da su izgrednici imali njegovu fotografiju u mobilnom telefonu.

Svakom incidentu je, prema tvrdnjama novinara, prisutvovala policija, ali niko nije reagovao. Ni redakcije nisu prijavile incidente, ali je bar u jednom slučaju tužilaštovo dreagovalo samostalno.

„Danas su me zvali iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva da mi kažu da su oformili predmet i pokrenuli postupak po službenoj dužnosti i pozvali me da dam izjavu, ja ću sutra otići da dam izjavu povodom napada na mene u sredu“, rekla je za N1 Lidija Valtner.

Prema podacima NUNS-a, u danu u kome je Aleksandar Vučić položio zakletvu kao novi predsednik Srbije, novinari su napadnuti šest puta, ali policija o tome ne zna ništa.

„MUP-u Republike Srbije do sada nije prijavljen nijedan napad na novinare na jučerašnjim skupovima u Beogradu, a o kojima su mediji pisali… MUP-u nije upućena nijedna pritužba na postupanje policijskih službenika na jučerašnjim skupovima u Beogradu, a ukoliko se ispostavi da je bilo propusta u radu bilo kog pripadnika MUP-a, biće preduzete odgovarajuće zakonske mere“, naveo je MUP u saopštenju.

Novi predsednik ponavlja da napadi nisu prijavljeni, ali se javno izvinio svima, ukoliko je takvih incidenata bilo.

„Ja ne znam za to da li su napadnuti ali ja ih molim da prime moje izvinjenje“, izjavio je Vučić. On je dodao da  „ukoliko je bilo koji novinar napadnut, vidim Bogu hvala MUP-u nista nije prijavljeno, vidim niko nema povreda, ili svaku verbalnu osudu bilo kojeg novinara i američke TV N1 i svake druge televizije, ja žestoko osuđujem. Primite moje izvinjenje i nadam se da se nikada neće ponoviti… Niste očekivali da ću ovo da kažem, ja ovo stvarno mislim“.

U NUNS-u međutim ne veruju u iskrenost Vučićevog izvinjenja i kažu da se u Beogradu ponovo dogodila Savamala. Ali medijska.

„Ono što posebno iritira je ponašanje policije juče. Svi incidenti su se desili u prisustvu policajaca u civilu ili uniformi, oni su slegali ramenima i bilo je poruka da su nemoćni da ih zaštite“, rekao je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

UNS traži reakciju nadležnih – da ispitaju navode medija o incidentima i napadima.

„Takođe je bitno da državni organi što pre reaguju, da pronađu odgovorne za pretnje novinarima i da ih kazne“, izjavio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Komitet pravnika za ljudska prava osudio je ponašanje pripadnika policije koji su obezbeđivali skup, a koji su „propustili“ da zaštite novinare kao građane, „ali i kao osobe koje su obavljale delatnost od javnog interesa“.

Comments

  1. Interesantno da tuzilastvo reaguje samo na „napade“kada zajaucu sorosevi novinari. Za ove druge novinare nema veze , narocito ako ih direktno napadnu opozicioni lideri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.