Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu s predstavnicima američkog Poslovnog saveta za medjunarodno razumevanje o mogućnostima i uslovima za investiranje u Srbiji.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je informisao predstavnike BCIU o ekonomskim reformama koje je Srbija preduzela u poslednje dve godine i poboljšanju poslovne klime za strane investitore.

Vučić je naveo da Srbija mnogo ulaže u poboljšanje putne infrastrukture, da je politički stabilna i da za strane investitore ima program podsticaja, što je čini jednom od najboljih investicionih destinacija na području Zapadnog Balkana.

Sastanku u Vašingtonu su prisustvovali predstavnici kompanija Koka kola, UBER, Rio Tinto, Behtel, Dženeral elektrik (General electric), NCR, Motorola, Friport (Freeport), XCUBE international, MClarty associates…

Kompanija UBER izrazila je interesovanje za poslovnu klimu u Srbiji, kao i mogućnosti za ulaganja u sektor turizma. Kompanija Džon Dir (John Deer) zainteresovana je za infrastrukturne projekte u Srbiji, navodi se u saopštenju. 

Predstavnici BCIU naveli su da su ekonomski odnosi SAD i Srbije u usponu, ali da postoje znatno veće mogućnosti za unapredjenje trgovinske razmene i dolazak većeg broja američkih investitora. Rečeno je i da veliki potencijal leži u saradnji u oblastima auto industrije, IT sektora, farmaceutske industrije, kao i obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju.

BCIU je nezavisna organizacija osnovana u cilju unapredjenja medjunarodne trgovine. Savet pruža podršku kompanijama članicama u nastupu na medjunarodnom tržištu i olakšava komunikaciju na nivou kompanija i vlada drugih zemalja. Organizaciju čini 200 najvećih američkih kompanija.

Ukupna robna razmena SAD i Srbije je u 2016. iznosila je 574,5 miliona američkih dolara, što je povećanje za 6,5 posto u odnosu na 2015. godinu.

Posetu SAD Vučić nastavlja susretima s kongresmenima i potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =