Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas u Beogradu da zemlje ne smeju da se stavljaju pred „lažni izbor“ da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

Lavrov je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da je Rusija za to da svaka zemlje ima apsolutnu slobodu izbora i da može da razvija svoje spoljnu politiku nezavisno.

Rusija podzravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s organizacijom za evroazijsku saradnju

„Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, izmedju ostalog i neke spoljnopolitičke uslobe, medju kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova“, rekao je Lavrov.

On je rekao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uverenje da „taj zahtev neće dugo živeti“.

Lavrov je rekao Rusija pozdravlja napore za dijalog Beograda i Prištine, ali ocenio da taj dijalog ne  obezbedjuje sprovodjenje dogovora, pre svega o Zajednici srpskih opština ili specijalnom suda za zločine nekadašnje OVK.

„Nadam se da će u Briselu i NATO-u shvatiti opasnost od popuštanja takvom raspoloženju u Prištini“, rekao je Lavrov povodom izjave koskovskog predsednika Hašima  Tačija o vojsci Kosova.

On je rekao da Moskva jako ceni napore koje je preuzeo predsedni Vučić u vezi s napetošću posle ubistva Olivera Ivanovića. Treba što pre završiti istragu tog zločina i da budu pronadjeni odgovorni.

Ako se bude menjao okvir dijaloga i Beograd pozove Rusiju, nećemo stajati po strani

Ruski minstar Lavrov izjavio je da Rusija neće stajati po strani ako Srbija zatraži da se ona uključi u dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

On je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je vodjenje dijaloga povereno Evropskoj uniji, ali da će, ako Albanci budu tražili promenu okvira dijaloga i uvodjenje drugih strana osim EU, Rusija ostaviti Srbiji da odluči šta joj odgovara.

Lavrov je rekao da ako Albanci budu tražili uključivanje SAD, a Srbija bude pozvala Rusiju, ona „neće stajati po strani“.

On je dodao da EU mora da preduzme dodatne korake, kako bi opravdala poverenje koje joj je ukazano da vodi dijalog. 

Vučić: Odnosi Srbije i Rusije odlični, nikada nisu išle jedna protiv druge

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da su za 180 godina diplomatskih odnosa Srbija i Rusija prošli „sito i rešeto“ u borbi za slobodu svojih naroda i da nikada nisu išle jedna protiv druge.

Vučić je na konfereciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim rekao da se nada će svetske i ekonomske oklnosti pomoći da se ostvare sporazumi dve zemlje.

On je rekao da se za 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje prošle „sito i rešeto“ i izubile mnogo ljudi u brobi za slobodu svojih naroda.

„Nikada nismo išli jedni protiv drugih, što je redak slučaj u istoriji bilo kojih naroda u svetu“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija i Rusija imaju sve bolje ekonomske donose i da je nivo trgovinske razmene u znatnom porastu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 8 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.