Pančevo, 18. jul 2017. godine

Na nedavno održanoj sednici Skupštine grada Pančeva, usvojen je rebalans budžeta grada, a budžet grada je veoma bitan institut te u tom smislu Demokratska stranka želi da da nekoliko sugestija, predloga i primedbi.

„Sam budžet je iskorigovan kroz rebalans i uvećanje budžetskih prihoda i primanja sa 5,660 milijardi na 5,9 milijardi dinara. Deo tih prihoda jeste deo neutrošenih sredstava, posebno poreza, uvećanja po osnovu poreza i transferi sa nivoa Pokrajine i nivoa Republike.“ – navodi Dragoljub Krstić, v.d. predsednik GrO DS Pančevo

 

Načela pri izradi budžeta su da je razvojni budžet onaj koji u svojoj strukturi sadrži između 20 i 25% kapitalnih ulaganja. To je bitno za podizanje aktivnosti u samom gradu i na takvim principima se i pravi budžetska stuktura prihoda i budžetska struktura rashoda. Sve drugo, kao što je ovaj budžet nije razvojni, on je tekući i on daje karakteristike komotiteta u trošenju dosta velike sume budžetskih sredstava što karakteriše ovu vlast kao predlagača, koja je odgovorna i koja ne razmišlja na dugoročan način u delu koji se budžetski odnosi na razvoj vitalnih funkcija grada Pančeva, što sve treba da bude u korist građana ovoga Grada. 

Pošto su neutrošena a preneta sredsta od oko 850 miliona dinara Demokratska stranka se zalaže da se koriguju prihodi u smislu smanjenja zahvatanja poreskih prihoda i da se na taj način stvore uslovi da se porezi građana za treći i četvrti kvartal umanje, odnosno da građani budu oslobođeni plaćanja poreza i da se na taj način da građani  relaksiraju po osnovu gradske politike. To nažalost nije urađeno, odnosno gradska vlast teži ka maksimalnim stopama poreza i maksimalnim poreskim prihodima. Sa druge strane, u rashodima da se videti da su to uglavnom tekući rashodi i tekuće aktivnosti koje se trebaju finansirati iz tekućih prihoda što odudara od ukupne sume kreditnog zaduženja.

„Kreditna zaduženja, u principu, trebaju da prate kapitalne investicije. Analizom budžetskih rashoda se da primetiti da tih kapitalnih ulaganja ima u nekoliko pozicija, kao što je kolektor Luka Dunav – Severna industrijska zona od 234 miliona dinara i projekat kišne kanalizacije od 355 miliona dinara. To je skupa oko 10% budžetskog nivoa i to nije dovoljno da bi gradski budžet imao razvojnu karakteristiku“, naglasio je Dragoljub Krstić.

 

Izjavu Dragoljuba Krstića možete pogledati ovde.

 

Gradski odbor Demokratske stranke Pančevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.