Većina stanovnika Kosova misli da briselski dijalog ne utiče na normalizaciju odnosa

Većina stanovnika Kosova, 61 odsto Srba i 58 odsto Albanaca, smatra da sporazumi koje su Beograd i Priština postigli u Briselu nemaju nikakvog uticaja na normalizaciju odnosa, pokazuju danas predstavljeni rezultati Barometra sigurnosti Kosovskog centra za bezbednosne studije.

Na pitanje ko ima veće koristi od dijaloga, 48,5 odsto Albanaca smatra da korist ima Srbija, a 29,3 odsto Srba da veću korist ima prištinska strana.

Oko 73 odsto svih ispitanika smatra da je Zajednica srpskih opština veoma štetna i da će imati značajan uticaj na unutrašnje funkcionisanje Kosova. Medju Srbima je taj procenat veoma mali samo oko šest odsto Srba smatra da će ZSO imati negativnog uticaja na Kosovo.

0ko 90 odsto stanovnika Kosova Srbiju vidi u negativnom kontekstu, dok je Albanija ocenjena kao najprijateljskija zemlja.

„Veliki deo anketiranih smatraju Srbiju jednom od najvećih stranih pretnji za bezbednost Kosova“, navodi se u izveštaju.

Iako Kosovo ima najmanje šanse za učlanjene u EU od zemalja regiona, 93,6 odsto ispitanika ocenjuje da Kosovo podržava evrointegracije, dok 89 odsto ispitanika smatra da Kosovo treba da stremi učlanjenju u NATO.

U odnosu na Albance, Srbi s Kosova imaju suprotne stavove po pitanju evroatlantskih integracija, skeptični su prema Zapadu dok pokazuju orijentisanost ka Rusiji.

Anketa je pokazala da se SAD smatraju izuzetno prijateljskom zemljom prema Kosovu, da Velika Britanija i Francuska imaju pozitivan stav prema Kosovu uz kretanje ka neutralnosti, dok se Turska smatra strateškim partnerom Kosova, ne samo na bezbednosnom već i drugim pitanjima.

Stanovnici Kosova vide Nemačku kao najvećeg saveznika i strateškog partnera, a 92 odsto ispitanika je uticaj Berlina na Kosovu ocenilo pozitivno. Kosovski Srbi, medjutim, Nemačku vide uglavnom kao neprijateljsku zemlju.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru 2017. godine, a medju ispitanicima je bilo 90 odsto kosovskih Albanaca, sedam odsto kosovskih Srba i tri osto pripadnika drugih grupa, što odražava etnički sastav kosovskog stanovništva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − fifteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.