Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da još nije gotov izveštaj inspekcijskog nadzora rada Centra socijalne zaštite u Rakovici, gde su ubijeni žena i dete, ali da će, ukoliko je bilo propusta, odgovorni biti procesuirani kao u slučaju Centra na Novom Beogradu, gde su propusti utvrđeni.

Đorđević je na konferenciji za novinare posle sastanka sa direktorima centara za socijalni rad i predstavnicima sindikata u oblasti socijalne zaštite, rekao da je izveštaj za novobeogradski Centar već prosleđen tužiocu, a da će pošto budu oba gotova, rezultati biti objavljeni i, u odnosu na stav tužioca, biti određene i mere.

Komisija Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja konstatovala je propuste u radu novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad ispred koga je pre desetak dana ubijena L.O. i naložila direktoru tog centra da preduzme mere za utvrđivanje konkretne odgovornosti, rečeno je agenciji Beta.

Nadzorom nad stručnim radom novobeogradskog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, Komisija je konstatovala određene propuste u realizaciji stručnih procedura među kojima su i nepotune procene činjenica bitnih za obim zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i izostanak adekvatne komunikacije između različitih institucija.

U te propuste „spadaju neblagovremeno postupanje i nepotpuno realizovane procene u smislu utvrđivanja svih relevantnih činjenica koje su od bitnog uticaja na obim i sadržaj obezbeđene zaštite žrtava porodičnog nasilja i zaštite najboljeg interesa maloletne dece“, saopšteno je Beti u Ministarstvu.

Propusti su, kako navode, „u značajnoj meri bili uslovljeni objektivnim okolnostima odnosno izostankom adekvatne komunikacije između institucija različitih sistema koje su nadležne za postupanje kada je u pitanju zaštita žrtava nasilja u porodici“.

Nadzorom je ukazano na značajne nedostatke u povezivanju i koordinaciji rada institucija sistema u cilju blagovremnog i celovitog reagovanja na pojavu nasilja u porodici i zlostavljanja dece.

Komisija je, kako je saopšteno, naložila direktoru gradskog Centra za socijalni rad Beograd preduzimanje mera za utvrđivanje konkrente odgovornosti rukovodioca odeljenja Novi Begorad i svih stručnjaka koji su bili neposredno angažovani u predmetu porodice L.O. i u roku od 30 dana treba da izveste ministarstvo.

Pre 11 dana muž (46) je ubio suprugu ispred Centra za socijalni rad u ulici Tošin bunar, naočigled troje dece, a slično ubistvo dogodilo se i pre nekoliko dana u Centru za socijlani rad u Rakovici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 3 =