Udruženje novinara Srbije saopštilo je da se neće vratiti u radnu grupu koja radi na izradi nove medijske strategije, ali da će dati svoj doprinos kroz javne rasprave o tom dokumentu.

UNS je naveo da se ne vraćaju u radnu grupu, jer je državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, ostao pri svojim stavovima kojima omalovažava žene. 

„Gajović je sinoć pokazao da ne želi da se izvini zbog omalovažavanja žena, izvinjavajući se samo onima koje je njegova izjava povredila, čime je samo još jednom potvrdio stavove neprihvatljive za nosioca visoke državne funkcije“, istakli su u UNS-u.

Predstavnica UNS-a Ljiljana Smajlović napustila je radnu grupu za izradu medijske strategije, zbog toga što je Gajović postavljen za državnog sekretara, uprkos njegovim šovinističkim i mizoginim stavovima. UNS je podsetio da je Smajlovićeva, pre napuštanja grupe, predala predloge koje to udruženje smatra značajnim za Medijsku strategiju.

„UNS je svestan značaja koji Medijska strategija ima za budućnost, posebno lokalnih medija, koji su reformom medijskog sistema, odnosno, usvajanjem medijskih zakona koje UNS nije podržao, danas praktično opustošeni“, naveli su u saopštenju.

Gajović je u oktobru 2016. godine za televiziju „Pink“ rekao da žene ne mogu uspešno da vode kuću, a i neku ozbiljniju funkciju u državi. Povodom te izjave, on je sinoć na televiziji N1 rekao: „Hajde da to jednom stavimo po strani, evo ja se sad u ovoj vašoj emisiji izvinjavam svima onima koje je ta moja izjava na neki način povredila, uvredila, unizila žene Srbije i sveta, izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“.

Gajović je nakon tog izvinjenja pozvao predstavnike udruženja koji su napustili radnu grupu da se u nju vrate.

Ranije danas predsednica Suda časti Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović je istakla da je Gajović pokazao da ne ume da se izvini kako valja, jer, po svemu sudeći, ne razume zašto ne valja omalovažavati pola ljudskog roda – „sem kad mu to ugrozi karijeru“.

„Kada se izvinjava onima koje je njegova izjava povredila, Gajović sugeriše da nije problem u njegovoj izjavi da je žena nepodesna za šefa države i da je bolje da muškarac vodi kuću, već u onima koji su se na takve reči uvredili“, ocenila je Smajlović.

Tekst medijske strategije koja treba da pruži okvir za funkcionsanje medija u narednim godinama, trebalo bi da bude završen do kraja januara ili u prvim danima februara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + fifteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.