Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da Rusija „mora da odgovara“ za obaranje aviona na letu MH17 Malezija erlajnsa, koji su navodno oborili pobunjenici na istoku Ukrajine u julu 2014. i tako izazvali smrt 298 ljudi.

„To je sraman zločin koji je mogao biti izbegnut da nije bilo ruske agresije, ruske opreme i ruskih projektila donetih s ruske teritorije. Naša odgovornost prema mrtvima i prema budućim generacijama je da pokažemo terorističkom agresoru da će morati da odgovara za sve počinjene zločine“, napisao je Porošenko na svojoj Fejsbuk stranici.

Avion „Boing 777“, na letu između Amsterdama i Kuala Lumpura oboren je raketom 17. jula 2014. na istoku Ukrajine, već tada poprištu sukoba ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Zajednički istražni tim, sačinjen od istražitelja iz Belgije, Australije, Malezije, Holandije i Ukrajine, zaključio je da je avion pogodila raketa tipa „buk“, dopremljena iz Rusije i ispaljena s područja pod kontrolom pobunjenika.

Oko stotinu osoba se sumnjiči za „aktivnu ulogu“ u toj tragediji, ali istražitelji nisu javno saopštili njihova imena.

Pobunjeničke vlasti i Moskva su odbacili navode o svojoj odgovornosti i za obaranje aviona optužili ukrajinsku vojsku.

Pošto još niko nije izveden pred sud, holanske vlasti su početkom jula obećale da će se dgovornima suditi u Holandiji. Porošenko je rekao da je uveren u „objektivnost i nepristrasnost holandskog pravosuđa“.

Za danas u Kijevu nije planirana zvanična komemoracija, ali se više od 500 ljudi okupilo na ceremoniji na mestu pada aviona na pobunjeničkoj teritoriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =