U udruženju „Petrovgrad“, koje je krajem prošle godine iniciralo promenu naziva grada Zrenjanina, tvrde da su izloženi pretnjama, ali da ih to neće zaustaviti, već da će još jače raditi da bi predočili činjenice da bi „javnost mogla da rasuđuje“. „Neprijatno smo iznenađeni reakcijama pojedinih javnih ličnosti, političkih partija, udruženja i pojedinaca koji se, nemajući adekvatnu argumentaciju za suprostavljanje našoj ideji, služe veoma ružnim načinima, uvredama, klevetama, neistinama“ rekao je prvi čovek tog udruženja, privrednik Budimir Jovanović.

Naveo je da su se „napadi“ na članove i njega pojačali poslednjih dana, da je mnogo uvreda i anonimnih pisama.

„Neki koji vode poreklo od tvoraca sistema jednoumlja, spočitavaju nam neke stvari i žele da nam pokažu kako treba demokratski delovati, a znamo kako se to nekada radilo: da su bili dekreti koje je donosila jedna ličnost ili grupa ljudi“ rekao je Jovanović novinarima.

„Nećemo dozvoliti da odgovorimo na taj način. Smatramo da je javna rasprava jedini demokratski način i da kroz takvu formu treba da iznesemo stavove, a nama su podjednako važni svi građani ovog grada, bez obzira na političko opredeljenje, kojoj naciji pripadaju i koje su veroispovesti, kao i odakle su došli i koliko su dugo u ovom gradu“ rekao je Budimir Jovanović.

On je kazao da su ljudi u udruženju „ostvareni ljudi“ u privredi, kulturi, sportu, da „imaju svoj integritet“ i „ostavili su trag u gradu“, i da se „dobrim delom razlikuju po tome“ od „druge strana koja se služi drugim sredstvima“.

Kazao je da je inicijativa za promenu naziva Zrenjanina u „Petrograd“ potekla otuda što se ove godine navršava 100 godina od „prisajedinjena ovih krajeva matici Srbiji“, a da članovi udruženja smatraju da je to „najznačajniji datum u istoriji srpskog naroda severno od Save i Dunava“ i jedan od najznačajnjih u čitavoj istoriji Srbije.

Jovanović je ukazao na svoju peticiju „Pomozite Petrovgradu da vrati svoje ime“ koju je potpisalo 3.030 ljudi, 213 glasova više od „peticije protivnika“ koji se zalažu da „Zrenjanin ostane Zrenjanin“.

„Protivnika nema više i to je ova peticija potvrdila. Nećemo odustati, samo pojačavamo naše delovanje. Koliko smo čuli, grad Zrenjanin je pokrenuo proceduru, mi smo za svako zakonsko rešenje“ rekao je Jovanović.

Inicijativa za promenu naziva grada Zrenjanina naišla je na osudu dela građana, organizacija i političkih partija, a u javnosti, posebno na društvenim mrežama iznose se vrlo oštri stavovi „za i protiv“.

Gradjani Zrenjanina su se o tom pitanju već jednom izjasnili na referendumu 1992. godine, kada je većina odlučila da se zadrži taj naziv grada.

Zrenjanin je nazvan po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, revolucionaru i učesniku Narodnooslobodilačke borbe, jednom od organizatora ustanka u Banatu u Drugom svetskom ratu, koji je poginuo 1942. godine. Za narodnog heroja proglašen je u decembru 1944. godine da bi dve godine kasnije tadašnji Petrograd, u njegovu čast, preimenovan u Zrenjanin. 

Preteča Zrenjanina je početkom 14. veka bilo selo Bečkerek. Gradu koji je tu postepeno nastao, 1935. je naziv promenjen u „Petrovgrad“ po kralju Petru Prvom Karadjordjeviću. Po okupaciji 1941, nacističke vlasti su mu vratile prvbitni naziv „Bečkerek“, dok je 1946, po oslobodjenju, nazvan Zrenjanin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.