U Tunisu, uz proteste obeleženo sedam godina od revolucije

Vlasti Tunisa danas su najavile planove za povećanje pomoći najugroženijima u cilju smirivanja talasa protesta zbog najave poskupljenja u zemlji koja je obeležila sedam godina od pobune kojom je okončana autokratska vladavina Bena Alija.

Koalicija političkih stranaka i više udruženja pozvali su danas na mirne proteste povodom godišnice od revolucije apelujući na nove lidere da reše probleme u zemlje.

Premijer Jusef Šahed izjavio je da će biti izdvojeno oko 40 miliona dolara za pomoć 200.000 najugroženijih domaćinstava i da će biti odobreno besplatno lečenje za nezaposlene.

Posle više godina ekonomskog stagniranja i masovnog zapošljavanja u državnim službama, Tunis je suočen s velikim finansijskim teškoćama.

Stopa nezaposlenosti je iznad 15 odsto a viša od 25 odsto je u nekim područjima, dok su neke oblasti u unutrašnjosti zemlje još uvek marginalizovane. Inflacija je iznad šest odsto mada strani stručnjaci procenjuju da je i iznad devet odsto.

Nezadovoljstvo gradjana usledilo zbog nedavne najave budžeta koji predvidja rast cena. U tim protestima je poginula jedna osoba, a širom zemlje su uhapšene 803.

Narodni bunt u Tunisu podstakao je talas prodemokratskih pokreta širom Bliskog istoka i Severne Afrike, poznatih kao Arapsko proleće, u kojima je palo nekoliko vlada i predsednika država.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.