Domaćim posmatračima večeras u ponoć ističe rok da se prijave za praćenje izbora za predsednika Srbije koji su raspisani za 2. aprila.

Od domaćih posmatrača da prate izbore za sada su se prijavili udruženje Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), udruženje „Gradjani na straži“, Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom).

Stranim posmatračima istekao je rok za prijavu 22. marta, a izbore će pratiti Centrala izborna komisija Bosne i Hercegovine, Organizacija SILBA inicijativa za dijalog i demokratiju iz Danske, ambasade Velike Britanije, Ukrajine, Bugarske, SAD i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (OEBS/ODIHR).

Izbore će pratiti i Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Organizacija Evroazija centar i ambasade Kanade, Poljske, Nemačke, Italije, Australije, Nigerije i Švajcarske.

Birači koji su upisani u birački spisak 2. aprila moći će da glasaju za nekog od 11 predsedničkih kandidata.

Prvi na izbornoj listi je Saša Janković, kojeg je predložila Grupa gradjana „Za Srbiju bez straha“, iza njega pod rednim brojem dva je Vuk Jeremić, kojeg je predložila Grupe gradjana „Moramo bolje“.

Treći na izbornom listiću je Miroslav Parović ispred Narodnog slobodarskog pokreta, četvrti je lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, šesti Luka Maksimović, kandidat Grupe gradjana „Ljubiša Preletačević Beli – Beli samo jako“.

Kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić biće pod brojem šest, a pod brojem sedam na listiću će biti lider Dveri Boško Obradović iza koga pod brojem osam sledi predsednik radikala Vojislav Šešelj.

Pod brojem devet je funkcioner Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović, a potom predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koga je predložila grupa gradjana „Za zdraviju Srbiju“.

Na kraju pod rednim brojem 11 je lider Ligesocijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − three =