Više od 25.000 pripadnika terorističke organizacije ISIS poginulo je tokom operacije oslobađanja Mosula, drugog po veličini grada u Iraku.

„Više od 450 bombaša samoubica poginulo je od oktobra, a 1.247 vozila koja su bila opremljena bombama je uništeno“, saopštio je irački vojni zapovednik general Abdul Amer Rašid Jaralah.

On je istakao da je tokom ofanzive na Mosul korišćeno 130 borbenih dronova.

Teroristi ISIS-a su u junu 2014. godine okupirali Mosul, a vođa grupe Abu Bakar al Bagdadi je u nedavno srušenoj Velikoj džamiji u centru Mosula proglasio osnivanje takozvanog kalifata ISIS-a.

Združene iračke snage su posle tri meseca akcija, uz podršku međunarodne koalicije, u januaru ove godine oslobodile istočni deo Mosula, a 19. februara je pokrenuta akcija oslobađanja centra grada koji se nalazi na zapadnoj obali reke Tigar.

Premijer Iraka Haidar al Abadi je 10. jula proglasio da je Mosul oslobođen od terorista koji su ga kontrolisali od leta 2014. godine.

Šef parlamentarne Komisije za bezbednost i odbranu Iraka Hakim Zamili ranije je saopštio da su iračke snage bezbednosti od 2014. godine do sada ubile blizu 28.000 pripadnika terorističke organizacije ISIS u toj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + nine =