Na jugu Čilea je zapaljeno 25 kamiona, u oblasti gde živi starosedelački narod Mapuča koji Čile smatra pradedovskom teritorijom i zahteva od vlasti da im je vrati.

Policija je u petak saopštila da su kamioni spaljeni u tri napada na preduzeća šumske industrije. Napadači su prisilili vozače da izadju iz kamiona i zapalili ih u oblastima Bio Bio i Araukania, 700 kilometara južno od glavnog grada, Santjaga.

Tužilac je rekao da su vlasti u blizini mesta napada našle letke s potpisom radikalne grupacije Mapuča. Ali vlasti još ne kažu ko su napadači, ni da li ima hapšenja.

„Radi se o ozbiljnim zločinima“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mario Fernandes. „Kako zbog materijalne štete, tako i zbog nivo pripreme i upotrebe oružja“.

Većina Mapuča živi u miru, ali jedna radikalna frakcija je već palila crkve i kamione, zahtevajući da im se vrati zemlja za koje kažu da je njihova. Uz to je policija optuživana za nasilje prema toj najvećoj grupi autohtonih stanovnika Čilea.

Novoizabrani predsednik Čilea Sebastian Pinera je napisao na „Tviteru“ da „teroristički napadi u oblastima Araukania i Bio Bio ukazuju da je neophodnije nego ikada pre da se modernizuju policijske snage, restrukturira obaveštajni sistem i ojača koordinacija sudija i tužilaca“.

Tužioci su nedavno optužili nekoliko policajaca za fabrikovanje dokaznog materijala montiranjem navodnih snimaka razgovora aktivista Mapuča uhapšenih pa puštenih prošle godine.

Ti Mapuči su bili optuženi za upravljanje napadima na crkve i kamione, ali je tužilaštvo odustalo od tog slučaja zbog nedostatka dokaza.

Mapuči su se čitavih 300 godina borili protiv španskih osvajača Čilea, sve dok krajem 19. veka nisu vojno poraženi i saterani u Araukaniju, južno od reke Bio Bio.

Čilenska vlast je potom podsticala doseljenike iz Evrope da kolonizuju tu oblast. Danas starosedeoci, Mapuči, žive u krajnjem siromaštvu kraj fabrika drvne industrije, ili rade kao najamnici na poljoprivrednim imanjima potomaka doseljenih Evropljana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.