Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da su SAD spremne da deluju samostalno ako Kina ne zauzme tvrdji stav protiv Severne Koreje i njenog nuklearnog programa.

Tramp je to rekao u intervjuu za Fajnenšnal tajms nekoliko dana pred dolazak kineskog predsednika Si Djinpinga u posetu na njegovo imanje Mar-a-Largo na Floridi.

Dva zvaničnika treba da razgovaraju o nizu pitanja uključujući i o Severnoj Koreji, trgovini i teritorijalnim sporovima u Južnom Kineskom moru tokom sastanka u četvrtak i petak.

„Da razgovaraćemo o Severnoj Koreji. I Kina ima ogroman uticaj nad Severnom Korejom. Kina će ili rešiti da nam pomogne sa Severnom Korejom ili neće i ako to urade to će biti vrlo dobro za Kinu a ako ne urade neće biti dobro ni za koga“, rekao je Tramp u izjavi objavljenoj juče na vebsajtu lista.

Portparol Stejt departmenta rekao je kasno sinoć da je državni sekretar SAD Reks Tilerson bio u kontaktu sa jednim od vodećih kineskih zvaničnika o predstojećoj poseti Si Djinpinga.

Tramp je u intervjuu rekao da je trgovina podsticaj za Kinu da radi sa SAD ali je dodao da bi SAD „potpuno“ mogle da deluju na situaciju u Severnoj Koreji bez pomoći Kine.

Upitan kako to misli da uradi Tramp je odgovorio „Neću da vam kažem. Znate, nisam ja SAD iz prošlosti gde vam mi kažemo gde ćemo da pogodimo Bliski istok“.

Kina pruža diplomatsku i ekonomsku pomoć svom susedu Severnoj Koreji, ali navodi da je njen uticaj na severnokorejskog lidera Kim Džong Una ograničen.

Odnosi SAD i Kine bili su neizvesni od Trampovog izbora. Tokom izborne kampanje on je optužio Kinu za nefer trgovinsku praksu i pretio da će podići uvozne poreze na kineske proizvode i proglasiti da Peking manipuliše valutom. Nije jasno da li će Tramp sprovesti bilo koju od ovih pretnji, navodi AP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.