Predsednik SAD Donald Tramp na Tviteru je demantovao da je koristio pogrdne kvalifikacije za više afričkih zemalja, tokom sastanka o imigraciji.

Nakon što je Vašington post, pozivajuću se na više neimenovanih izvora, objavio da se Tramp tokom sastanka navodno zapitao „zašto da ljudi poreklom iz tih vukojebina dolaze u SAD“, predsednik SAD negirao je da je upotrebio taj termin.

“Moj rečnik na sastanku o imigraciji bio je oštar, ali to nije bio termin koji sam upotrebio. Ono što je zaista bilo teško je izneti predlog o imigraciji – veliki korak nazad za DACA (imigracionu politiku SAD)”, napisao je Tramp na Tviteru.

Senator: Tramp više puta upotrebio uvredljive reči

Demokratski senator Dik Derbin, s druge strane, tvrdi da je Tramp više puta koristio uvredljive reči za afričke i latinoameričke zemlje.

Derbin, jedan od senatora koji su bili na sastanku o imigraciji u Beloj kući, rekao je da je Tramp pitao zašto bi SAD prihvatale imigrante s Haitija i da je spomenuo „vukojebine“ u Africi.

„Vukojebina“ je „upravo reč koju je predsednik upotrebio ne jednom već više puta“, rekao je Derbin novinarima.

„Tokom izjave, (Tramp) je rekao stvari ispunjene mržnjom, gnusne i rasističke. Ne verujem da je u istoriji Bele kuće, Ovalne kancelarije, bilo koji predsednik izgovorio reči koje sam lično čuo da je predsednik juče izgovorio“, rekao je Derbin.

Na sastanku su bili pristuni i republikanski senator Lindzi Grem i članovi Predstavničkog doma republikanci Tom Koton i Bob Gudlet.

Derbin je rekao novinarima da je Grem reagovao posle Trampove izjave. „Moj kolega (Grem) je reagovao i direktno komentarisao šta je predsednik rekao. Da se suprotstavi predsedniku kako je uradio, doslovno sedeći pored njega, potrebena je izvanredna politička hrabrost i poštujem ga zbog toga“, rekao je Derbin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.