Bela kuća teži trajnom i sveobuhvatnom mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinaca, rekao je američki potpredsednik Majk Pens.

Izvor: Beta/AP

Foto: GettyImages

Osim toga, prenose izraelski mediji, Pens je izjavio i da predsednik SAD Donald Tramp i dalje razmatra preseljenje ambasade u Jerusalim

Govoreći prvi put na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), Pens je sinoć rekao da predsednik SAD Donald Tramp namerava da doprinese postizanju mira u najsloženijem regionu u svetu.

On je ocenio da će „nesumnjivo morati da bude kompromisa“ za takav mir, ali je dodao da „predsednik Tramp nikada neće kompromitovati bezbednost jevrejske države Izrael“.

„Molimo se za mir u Jerusalimu i sve koji je nazivaju domom. Predsednik Tramp i ja stojimo, bez izvinjenja, za Izrael i uvek ćemo stajati“, rekao je Pens nakon što je predsednica tog lobija Lilijan Pinkus zahvalila njemu i njegovoj administraciji što je ponudila „topao zagrljaj Izraelu u prvim danima“ na vlasti.

„Predsednik Tramp je posvećen sklapanju trajnog mira na Bliskom istoku“, dodao je Pens, najavivši da UN neće više služiti kao „forum za vređanje“ jevrejske države pod američkim rukovodstvom.

On je dodao da Tramp i dalje „ozbiljno razmatra“ da li da premesti ambasadu SAD u Jerusalim.

Pens je prvi istaknuti zvaničnik Trampove administracije koji se usprotivio antisemitskom vandalizmu na jevrejskim grobljima u SAD, podsećaju izraelski mediji.

On je u svom govoru sinoć pred 18.000 okupljenih ljudi rekao da nikada nije bio ponosniji na predsednika Trampa nego kada je osudio antisemitizam na samom početku obraćanja zajedničkom zasedanju Kongresa SAD.

„Predsednik Tramp je čovek od reči, čovek od akcije-prvi put posle dugog vremena. Amerika ima predsednika koji će stajati sa našim saveznicima i ustati protiv naših neprijatelja. Svet će to znati Amerika stoji uz Izrael“, rekao je Pens.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =