Vašington — Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da su SAD spremne da deluju samostalno ukoliko Kina ne zauzme tvrđi stav prema Severnoj Koreji i njenom nuklearnom programu

Izvor: Tanjug

Foto: Gettyimages

„Da, razgovaraćemo o Severnoj Koreji“, izjavio je Tramp u intervjuu za Fajnenšnel tajms i dodao da i Kina ima ogroman uticaj na Severnu Koreju, preneo je AP.

„I Kina će ili rešiti da nam pomogne sa Severnom Korejom ili neće. I ako to urade, to će biti veoma dobro za Kinu, a ukoliko ne urade neće biti dobro ni za koga“, naveo je Tramp.

Predsednik Kine treba da dođe u posetu SAD za nekoliko dana, a očekuje se da će dvojica zvaničnika razgovarati o brojnim pitanjima uključujući i o Severnoj Koreji, trgovini i teritorijalnim sporovima u Južnom Kineskom moru.

Do sastanka dolazi u trenutku napetih američko-kineskih odnosa, pošto je, kako je ranije naveo AFP, američki milijarder u više navrata prozivao Peking zbog trgovinske politike i ustezanja da izvrši pritisak na Severnu Koreju zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

U januaru ove godine, SAD su imale trgovinski deficit s Kinom od 3,14 milijardi dolara nakon manjka od 3,47 milijardi u 2016. godini, prema zvaničnim američkim podacima.

Sastanak, planiran za 6. i 7. april potvrdile su obe zemlje, mogao bi da bude ključan za pozicioniranje odnosa između dve sile u dolazećim godinama, ocenila je francuska novinska agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 13 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.