Britanska premijerka Tereza Mej razgovaraće danas sa škotskom premijerkom Nikolom Sterdžon, na početku nedelje u kojoj će pokrenuti proces istupanja Velike Britanije iz EU.

Mej i Sterdžon sastaće se prvi put od kada je premijerka Škotske zatražila novi referendum o nezavisnosti rekavši da Velika Britanija izvlači Škotsku iz EU protiv njene volje.

Britanska premijerka zvanično će u sredu, 29. marta pokrenuti član 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Mej će pre sastanka sa Sterdžon održati govor o svojoj globalnoj ambiciji za Veliku Britaniju, ali i o veri u Uniju, navodi Gardijan.

Premijerka Velike Britanije posetiće danas Škotsku u okviru turneje u četiri entiteta Ujedinjenog Kraljevstva pre nego što zvanično pokrene proces istupanja iz EU.

Škotski glasači su na referendumu o nezavisnosti 2014. sa 55 odsto glasova odlučili da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva, medjutim odluka Britanaca na referendumu 23. juna godine da napuste EU ponovo je otvorila pitanje Škotske.

Većina gradjana u Škotskoj podržava ostanak u EU, ali je njih nadglasala većina u Engleskoj koja je želela da napusti Uniju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =