Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je uoči posete Crnoj Gori da je „Zapadni Balkan istorijskim, kulturnim i ekonomskim vezama snažno predodređen za uključivanje u Evropu“.

„Vrata članstva u Evropskoj uniji i dalje su otvorena za sve one koji su pokrenuli promene na bolje u svojim zemljama, ne samo zbog članstva, već i zbog boljitka svojih građana“, rekao je Tajani.

On će u utorak i sredu razgovarati s predsednikom parlamenta Crne Gore Ivanom Brajovićem, crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Predsednik parlamenta EU je podvukao da „stabilnost zapadnobalkanskog regiona znači i stabilnost cele Evrope“.

Tajani će učestvovati na konferenciji o mogućnostima ulaganja u infrastrukturu Crne Gore, na kojoj će učestvovati vodeći crnogorski zvaničnici, kao i predstavnici Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsednik Evropskog parlamenta je rekao da je „politički i ekonomski razvoj suštinski važan za pospešenje stabilnosti u Crnoj Gori i celom regionu“ i ocenio da je „uz pregovore o članstvu u EU, nužno podstaći ekonomsku diplomatiju, naročito u korist malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i turizma“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − six =