Lider nemačkih socijaldemokrata Martin Šulc zatražio je podršku svoje partije za početak razgovora s konzervativcima kancelarke Angele Merkel o produženju vladajuće koalicije ili bar o podršci manjinskoj vladi.

Šulc je ranije bio odlučan da će posle veoma loših rezultata na izborima 24. septembra SPD otići u opoziciju.

Koaliciju je odbio i nakon što su pregovori Merkel i lidera dve manje partije o vladi propali prošlog meseca. Međutim, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je jasno rekao da ne želi nove izbore pa je Šulc promenio kurs.

Na ranije zakazanom partijskom kongresu, Šulc je zatražio od članstva da odobri rezoluciju koja poziva na razgovore o tome „da li i u kojoj formi“ socijal-demokrate mogu podržati novu vladu Merkelove i njenih demohrišćana.

„Ne moramo da budemo u vlasti po svaku cenu, ali ne bi trebalo da želimo da ne vladamo po svaku cenu. Važno je šta možemo da sprovedemo“, rekao je Šulc.

Neki članovi, uključujući tu i partijsku omladinu, žele da izričito isključe mogućnost nove koalicije sa CDU, što bi kao mogućnosti ostavilo samo manjinsku vladu ili nove izbore. Merkel je ranije rekla da je „veoma skeptična“ po pitanju manjinske vlade, koja bi bila prva te vrste u nemačkoj posleratnoj istoriji.

„Postoje razni, podjednako vredni načini na koje možemo doprineti formiranju vlade“, naveo je Šulc i dodao da inicijativa ne znači automatski i koaliciju.

U svom govoru, Šulc je nabrojao prioritete levog centra, poput jednakog tretmana muškaraca i žena na tržištu rada i relativno liberalan stav prema imigraciji, odbijajući pritom ideju odredjivanja maksimalnog broja izbeglica kojima bi bio dozvoljen ulazak u Nemačku.

Nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta se založio za budžet evrozone koji bi podstakao investicije i rast u Evropi i za evropskog ministra finansija koji bi sprečio „poreski damping“.

Takođe, kao željeni cilj je naveo federalne „Sjedinjene evropske države“ do 2025. i izjavio da one zemlje koje nisu spremne da potpišu sporazum o federalnom uredjenju treba da napuste EU.

SPD je bila deo nemačke vlade tokom 15 od poslednjih 19 godina, od čega je od 2005. do 2009. i od 2013. do danas bila u „velikoj koaliciji“ s Angelom Merkel.

Ipak, partija je posle te dve koalicije doživela izborni brodolom, sa posleratnim negativnim rekordom od 20,5 odsto glasova na septembarskim izborima.

„Obnova Socijal-demokratske partije će se desiti izvan ‘velike koalicije’ ili se neće desiti“, rekao je lider omladine SPD Kevin Kinert.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + four =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.