Sud utvrdio dela za koje se terete dvojica policajaca, ali im nije odredio pritvor

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici potvrdio je da su pripadnici Policije Kosova Dragiša Marković i Žarko Jovanovića, koji su tokom vikenda uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva lidera Gradjanske incijative SDP Olivera Ivanovića, počinili krivična dela, što su oni i sami priznali, ali je odbio zahtev tužilaštva za odredjivanja pritvora.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je sumnjalo da su osumnjičeni izvršili krivično delo manipulisanje dokaza, a za Jovanovića, pored toga, i krivično delo neovlašćenog vlasništva, kontrole ili posedovanje oružja, pronadjeno tokom pretresa njegove kuće, piše radio Slobodna Evropa.

Sudija postupka Lidija Vučurović odbila je zahtev tužilaštva za odredjivanje pritvora smatrajući ga neosnovanim. Tužilaštvo je najavilo žalbu do kraja radnog dana u utorak Apelacionom sudu u Prištini.

Na osnovu rešenja suda u koje je Radio Slobodna Evropa imao uvid, osnovano se sumnja da je Jovanović izvršio dva krivična dela, prepravljanje dokaza i neovlašćeno vlasništvo oružja, a koje se potvrdjuju na osnovu dokaza koje je tužilaštvo prikupilo, kao i iz same izjave koju je osumnjičeni dao policiji i na ročištu.

U toj izjavi on detaljno opisuje dogadjaj i radnje koje mu se stavljaju na teret, a koje se poklapaju sa snimcima video nadzora ispred kancelarije ubijenog Ivanovića.

Jovanović je na sednici izjavio da je svestan dela koje je počinio, da to nije učinio namerno već iz neznanja i nedovoljne obučenosti za rad u istražnoj jedinici policije, kao i da se iskreno kaje zbog učinjenih propusta.

Što se tiče oduzimanja vatrenog oružja kod Jovanovića, sud je potvrdio i osnovanost sumnje da je izvršio i drugo delo kojim se tereti.

„Svi ovi dokazi potvrdjuju osnovanu sumnju da je osumnjičeni Jovanović Žarko izvršio krivična dela za koja se okrivljuje, a koja je bila dovoljna za pokretanje istrage od strane tužilaštva, a što prihvata ovaj sud“, piše u rešenju.

Sud je takodje iz istih spisa predmeta, foto-dokumentacije i video zapisa, kao i iz dela same izjave osumnjičenog utvrdio radnje koje je kritičnom prilikom osumnjičeni Dragiša Marković na licu mesta preduzeo, odnosno propustio da preduzme u cilju obezbedjivanja lica mesta i tragova na istom od strane drugih lica.

„Iz njegovih radnji se utvrdjuje da je dodirivao predmete-tragove, nije preduzeo mere obezbedjenja lica mesta i uklanjanja drugihih lica sa istog što predstavlja propuste koji su doveli do narušavanja lica mesta a koja potvrdjuje osnovanost sumnje da je izvršio krivično delo prepravljanje dokaza“, navodi se u rešenju.

Kako se dodaje u rešenju, sud je ocenio razloge za odredjivanje pritvora na osnovu tačaka Zakona o krivičnom postupku koje govore o mogućem uticaju osumnjičenog na svedoke ili manipulaciju dokaza, te našao da ovaj razlog ne stoji.

„Tužilaštvo ni u zahtevu, a ni na javnoj ročištu nije navelo o kojim se konkretno dokazima govori i za koje postoji opasnost da bi ih osumnjičeni boravkom na slobodi sakrili. Iz spisa predmeta se zaključuje da je tužilaštvo do sada prikupilo sve materijalne dokaze sa lica mesta, izjave svedoka, foto-dokumentaciju za krivičnu istragu koju vodi po predmetu ubistva Olivera Ivanovića, pa sud ne nalazi koje to još dokaze treba pribaviti a na čije pribavljanje okrivljeni mogu uticati ili ih sakriti ili uništiti“, navodi se u rešenju.

Sud je takodje odbio predlog tužioca za odredjivanje pritvora zbog mogućnosti da oni ponove krivično delo.

Ivanović je ubijen ispred ureda svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovici 16. januara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.