Ustavni sud doneo je na sednici održanoj 8. juna odluku da Pravilnik o oglašavanju na teritoriji Beograda, koji je doneo gradonačelnik Siniša Mali, nije u skladu sa Ustavom i zakonom, objavljeno je u Službenom glasniku.

Pravilnik o tipu, veličini, uslovima i postupku za postavljanje objekata i sredstava za oglašavanje na teritoriji grada Beograda („Službeni list grada Beograda”, broj 27/09), koji je doneo gradonačelnik grada Beograda, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, navodi se.

Sud je odbacio i zahtev da se zastane sa postupkom za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti tog Pravilnika.

„Ustavni sud je, povodom podnete inicijative, 2016. godine pokrenuo postupak za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Pravilnika, jer se za Sud kao sporno postavilo ustavnopravno pitanje da li je gradonačelnik Beograda prekoračio nadležnosti izvršnog organa utvrđene Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o glavnom gradu kada je doneo osporeni Pravilnik, imajući u vidu da taj akt sadrži norme koje na opšti način određuju uslove za postavljanje sredstava za oglašavanje i dokumentaciju koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za njihovo postavljanje“, navodi se u odluci.

Na osnovu odredbe člana 168. stav 3. Ustava, Pravilnik o tipu, veličini, uslovima i postupku za postavljanje objekata i sredstava za oglašavanje na teritoriji grada Beograda, prestaje da važi danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u „Službenom glasniku Republike Srbije, zaključeno je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.