Svetski mediji objavljuju da je „moćni čovek“ Aleksandar Vučić ubedljivom pobedom na predsedničkim izborima učvrstio kontrolu u Srbiji.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Foto: Thinkstock

Kako pariski „Mond“ piše, Vučić se u jeku krize nametnuo kao moćni čovek, svakako više nego bilo ko drugi na vlasti od Slobodana Miloševića.

„Ovakav uticaj Aleksandra Vučića na njegovu zemlju trebalo bi da je učini zonom stabilnosti u regionu kojem stabilnost nedostaje“, navodi pariski dnevnik, uz podsećanje na krize na Zapadnom Balkanu.

Francuski dnevnik konstatuje da su ovlašćenja predsednika Srbije ograničena, ali ocenjuje, pozivajući se na mišljenje posmatrača, da će Vučić bez ikakve sumnje pronaći „dovoljno pomirljivog premijera“.

I drugi svetski mediji bave se danas Srbijom i Vučićem nakon njegovog izbornog trijumfa, ističući njegovu poruku da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji, ali da će istovremeno održavati prijateljske odnose s Rusijom i Kinom.

„Figaro“ ukazuje da su se izbori za predsednika Srbije sveli na svojevrsni „referendum za ili protiv Vučića“ i da je prilično veliki broj predsedničkih kandidata „rezultat nesposobnosti opozicije da na izbore izađe s jednim zajedničkim predstavnikom“.

Bi-Bi-Si prenosi da je Vučić, prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg glasanja, osvojio jasnu pobedu na predsedničkim izborima, ističući da se zalaže za članstvo Srbije u EU, ali da ga protivnici optužuju da izbore koristi za jačanje svoje vlasti.

Britanski servis naglašava Vučićev zaključak da je narod glasao za njegovu politiku pridruživanja EU, bez okretanja leđa tradicionalnim saveznicima Rusiji i Kini.

Na istu Vučićevu konstataciju ukazuje i ruska agencija Tas, citirajući mišljenja većine posmatrača da će, kako navodi, novi premijer biti „tehnička figura“, dok će zapravo Vučić imati punu kontrolu nad premijerom.

Američka agencija Blumberg ocenjuje da trijumf na jučerašnjim predsedničkim izborima Vučiću otvara put za jačanje vlasti i, u isto vreme, Rusiji daje šansu da produbi svoj uticaj na Balkanu.

Američki list „Njujork tajms“ ocenjuje da će pobedom premijera u prvom krugu predsedničkih izbora u zemlji biti uklonjena poslednja provera Vučićeve vlasti i da će dalje erodirati mlade demokratske institucije Srbije.

„Vučić, kao daleko najpolularniji politički lider u zemlji izabraće svog naslednika na mestu premijera, najverovatnije nekog poslušnog, i očekuje se da će bez izazova držati pod kontrolom glavne političke institucije – parlament, izvršnu vlast, vladajuće stranke i sada predsedništvo“, piše list.

Kako navodi „Njujork tajms“, sa koalicionim partnerima Vučićeva stranka ima jaku i solidnu većinu u parlamentu, a sudovi su slabi i smatra se da su politički kontrolisani.

„Odlazeći predsednik Tomislav Nikolić bio je jedan od malo postojećih kontrola njegove vlasti“, dodaje list.

Sa Vučićem na mestu predsednika Srbija će verovatno slediti istu domaću i stranu politiku kao i dok je on bio premijer, sprovođenje političkih i ekonomskih promena potrebnih za članstvo u EU i istovremeno nastojanje da ima bliskije veze sa Rusijom. Iako je to izazvalo tenzije sa Briselom Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije, ukazuje Njujork tajms.

„Kako zapadne vlade smanjuju svoj uticaj na Balkanu i članstvo u EU gubi privlačnost za Srbiju i druge zemlje, politički lideri u regionu osećaju manji pritisak da vladaju u okviru granica demokratskih institucija ili da štite ljudska prava, slobodu medija i pravnu državu i da se bore protiv korupcije“, navodi čuveni dnevnik.

Trend u regionu su „slabe demokratije sa autokratski nastrojenim vođama koji vladaju kroz neformalne pokroviteljske mreže i tvrde da obezbeđuju prozapadnu stabilnost u regionu“, navodi „Njuork tajms“ studiju savetodavne grupe „Balkans in Jurop polisi advajsori grup“.

Posmatrači vide Vučićevo učvršćivanje vlasti kao rezultat težnje za stabilnošću koja je oblikovala politiku zapadnog Balkana poslednje decenije, i zapadne vlade biraju da saradjuju sa jakim liderima radije nego da rade na jačanju demokratskih institucija.

„EU je sada vrlo slaba i nezainteresovana za Balkan i to mu je omogućilo da dobije više kredita i manje nadzora nad domaćom politikom nego što bi trebalo. Iza zatvorenih vrata oni uvek podsećaju Vučića da mora bolje da radi na zaštiti demokratskog procesa, ali ne kažu to javno“, rekao je profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.