Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe koji je danas u poseti Srbiji, izjavio je u Beogradu da problem sa Kosovom nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nadju kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba.

„Ništa ne može da funkcioniše jednostrano“, rekao je Štrahe na zajedničnoj konferenciji za novinare s šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem posle sastanka.

Štrahe je rekao da je austrijska vlada priznala nezavisnost Kosova i da je to realnost, ali je dodao da je činjenica da i Srbija vidi Kosovo kao deo Srbije, a podsetio je i na rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244.

„Nisam bio član vlade 2008. godine kada je Austrija priznala nezavisnost Kosova i tu odluku sam kritikovao. Austrija stoji iza nezavisnosti Kosova, ali ja imam puno razumevanje za Srbiju“, rekao je Štrahe.

Austrijski vicekancelar je rekao da je od 193 države članice UN samo njih 105 priznalo nezavisnost Kosova te da je važno da obe strane nadju zajedničko rešenje.

„Ja se kao vicekancelar Austrije ne mešam u to pitanje, ali imam razumevanja za srpsku stranu“, rekao je Štrahe, dodajući da „Srbija nije problem i treba da bude deo rešenja“.

Štrahe je rekao i da, „ako je jedan narod preživeo ‘osmansko tlačenje’ „, pokazuje koliku snagu ima.

Dačić je rekao da je Srbija zahvalna Štraheu na njegovim stavovima koje, kako je kazao, nije promenio kada je došao na vlast, i da se ne može od njega očekivati da bude veći Srbin od Srba.

Šef srpske diplomtije je dodao da ako je problem sa Kosovom rešen zašto posle deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo to pitanje nije „skinuto sa dnevnog reda“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.