Švajcarska strategija za saradnju sa Srbijom od ove do 2021. godine, tokom kojeg će Srbiji biti dato 95 miliona evra, predstavljena je danas u Beogradu.

U narednom četvorodišnjem periodu u fokusu će biti ista tri polja podrške kao i u prethodnoj Strategiji u oblasti upravljanja, ekonomskog razvoja i zapošljavanja i oblasti samoodržive energije i „otpornih gradova“.

U oblasti upravljanja, podrška u iznosu od 36 miliona evra biće pružena zakonodavstvu na republičkom i lokalnom nivou, a pažnja će biti usmerena i na kapacitete lokalnih samouprava u upravljanju javnim finansijama.

U oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, podrška u iznosu od 45 miliona evra namenjena je poboljšanju makroekonomskog okvira, poslovnog okruženja i inkluzivnih politika za prevazilaženje nejednakosti.

U oblasti samoodržive energije i otpornih gradova, podrška u iznosu od 14 miliona evra namenjena je jačanju eksploatacije obnovljivih izvora energije, podršci merama energetske efikasnosti i jačanju kapaciteta na lokalnom nivou za upravljanje i planiranje njihovih infrastrukturnih aktivnosti.

Tokom narednog četvorogodišnjeg perioda Švajcarska će nastaviti da se bavi pitanjima nejednakosti polova, sa posebnim fokusom na promociju ženskog preduzetništva i ženskih parlamentarnih mreža koje lobiraju za ravnopravnost polova na lokalnom nivou.

Švajcarska je jedan od četiri najveća bilateralna donatora u Srbiji, pored Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Švedske, čija finansijska podrška iznosi oko 350 miliona evra od 1991. godine.

Zamenica državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Švajcarske Kristina Marti Lang je danas kazala novinarima da je povećan budžet nove četvorogodišnje strategije pomoći i da će Švajcarska nastaviti da podržava Vladu Srbije u pripremi za EU.

„Dosadašnja saradnja je bila plodonosna i nadamo se da ćemo i u naredne četiri godine imati isti uspeh sa Vladom Srbije i institucijama“, kazala je Kristina Marti Lang.

Švacarska 30 godina radi na polju ekonomskog razvoja Srbije u okviru čega podržava smanjivanje nezaposlenosti, modernizaciji i infrastrukturu.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli je novinarima rekla da je zadovoljna Stategijom koja je nastavak uspešne saradnje.

Ona je kazala da će Švajcarska sprovodjenjem Strategije podržati napore Vlade Srbije u procesu ekonomskog razvoja, smanjenja siromaštva, nejednakosti, isključenosti marginalizovanih društvenih grupa kao i saradnju u vezi s migracijom.  

Ursula Lojbli je kazala da je novina u strategiji „veći fokus na digitalizaciji, zapošljavanju mladih u Srbiji, lokalni razvoj i jačanje civilnog društva“.

„Nadam da će ciljevi biti postignuti, a Švajcaska želi da doprinese razvoju Srbije i njenom putu ka Evropskoj uniji, kao i na putu ka modernizaciji“, kazala je Lojbi.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak kazao je novinarima da švajcarska Agencija za razvoj pruža podršku i Vladi, i lokalnim vlastima kroz donatorska sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.