Dugo uvreženo mišljenje da su samo sportisti Istočne Nemačke (DDR) koristili doping sredstva, za razliku od svojih kolega iz zapadnog bloka, palo je u vodu posle doktorske disertacije farmaceuta Simona Kriveca, koji je dao potpuno drugačiji uvid u sportske aktivnosti Savezne Republike Nemačke (SRN).

U disertaciji se, između ostalog, navodi da je ukupno 31 nekadašnjih sportista priznalo da su od početka 60-ih pa sve do kraja 80-ih godina prošlog veka koristili anaboličke steroide. Nemačka televizija „ARD športšau“ izvestila je o do sada neobjavljenoj disertaciji sa Univerziteta u Hamburgu.

Krivec je kontaktirao 121 atletičara koji su bili visoko rangirani sportisti tog vremena i predstavnici SRN na internacionalnim takmičenjima. Svi su upitani o korišćenju anaboličkih sterodida u cilju postizanja boljih rezultata. Od njih 121, 61 je dalo odgovor- 31 je potvrdilo korišćenje nedozvoljenih sredstava, njih 11 negiralo je upotrebu steroida, dok njih 19 nije dalo nikakav odgovor.

Medikamenti koji su se najčešće koristili bili su Dianabol i Stromba, a nekolicina sportista priznala je da su steroide konzumirali u mnogo većim količinama nego što je bila preporuka samih prizvođača. Prema jednoj studiji, 1974. godine potrošeno je 5.000 miligrama Dianabola, što je otprilike 1.000 tableta.

„Pitao sam sve tadašnje sportiste da li su imali dodira sa steroidima. Svi su rekli da ni u jednom slučaju nisu sami platili medikamente. Lekari, apotekari, treneri i mnogi drugi radnici koji su dolazili u kontakt sa sportistima bili su izvor anaboličkih steroida, čije je izdavanje bilo moguće samo uz recept. Sa malobojnim izuzecima, sve izdate recepte platilo je državno zdravstveno osiguranje. O potencijalnim nuspojavama nije bilo reči“, rekao je Krivec.

Većina sportista želela je da ostane anonimna. Ipak, jedan od onih koji je javno istupio je bacač diska Klaus-Piter Hening, koji je učestvovao na Olimpijskim igrama 1968. i 1972. godine. On je objasnio zašto je koristio steroide u periodu između 1967. i 1974.

„Sa jedne strane sam želeo da popravim svoj učinak i da se nađem na spisku za Olimpijske igre. A sa druge sam znao da to prosto neće biti moguće bez odgovarajućih medikamenata“, kazao je Hening u jednom intervjuu.

Posle nedavnog skandala koji je pratio doping ruskih sportista, ostaje da se vidi da li će ova mnogootkrivajuća disertacija promeniti saldo osvojenih medalja na Olimpijskim igrama Savezne Rebuplike Nemačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + five =