Srpsko narodno veće u Hrvatskoj ni ove godine neće učestvovati na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u Jasenovcu, 22. aprila, potvrđeno je agenciji Beta u toj organizaciji.

Skupština SNV zaključila je tokom vikenda da uslova za učešće na državnoj komemoraciji neće biti sve dok u Jasenovcu stoji spomen-ploča poginulim pripadnicima rata 90-tih godina s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. 

Predsednik SNV i poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je ranije da je uslov za učešće na komemoraciji uklanjanje ustaškog pozdrava sa spomen-ploče poginulim pripadnicima vojne jedinice Hrvatskih odbrambenih snaga.

Umesto na državnoj komemoraciji, SNV će 22. aprila prisustvovati crkvenom pomenu u Mlaki, a učestvovaće i u organizaciji alternativne komemoracije s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i predstavnicima jevrejskih organizacija, Koordinacijom jevrejskih opština i Bet Izraelom.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj još ranije su odlučili da će, kao i prošle godine, bojkotovati zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako su saopštili, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizaciju ustaštva. 

„Posledica takvog poigravanja s jednim delom hrvatske istorije direktno utiče na atmosferu u društvu, u kojem se ustaški zločini relativizuju, i to na svim nivoima, dok se istovremeno šire ksenofobija i antisemitizam“, saopštio je Bet Izrael. 

Oni su naglasili da „svečane manifestne komemoracije na kojima se prigodno osudjuje ustaštvo i priklanja antifašizmu nisu dovoljne, jer svakodnevica pokazuje nešto suprotno tome“. 

Na državnoj komemoraciji prošle godine, u vreme vlade desnog centra Tihomira Oreškovića, nisu prisustvovali predstavnici Jevreja, Srpskog narodnog veća i antifašističkih udruženja koji su ocenili da je pod vladom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta došlo do relativizacije i revitalizacije ustaštva.

Tada su uz državnu organizovane još dve komemoracije, Koordinacije jevrejskih opština, a potom i Saveza antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske. Tim komemoracija pridružili su se i predstavnici SNV.

Hrvatska je u jesen prošle godine dobila novu vladu, takodje HDZ i Mosta, koju vodi Andrej Plenković. Njegovu vladu u parlamentu podržavaju predstavnici nacionalnih manjina, medju kojima je i srpska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 16 =