Ljubljana — Slovenci podržavaju „projekat EU“ uprkos brojnim problemima, pokazalo je istraživanje koje je objavio list „Delo“ povodom 60 godina od Rimskih ugovora.

Izvor: Tanjug

Foto: Thinkstock

Više od polovine ispitanika navelo je da se oseća kao građanin EU, a ono što je interesantno, ocenjuje list, je da se sa EU naročito identifikuju penzioneri.

S druge strane, 41 osto ispitanika sebe ne vidi kao građane EU, prenela je STA.

Za 69 odsto ispitanika EU znači slobodu putovanja, a za 61 odsto upotrebu evra, dok je blok simbol za napredak za njih 38 odsto, a za birokratizaciju za njih 30 odsto.

Oko 27 odsto ispitanika veruje da EU pruža više mogućnosti za zapošljavanje, dok 24 odsto njih vidi Uniju kao garant mira.

Većina ispitanika ne povezuje EU sa negativnim fenomenima poput gubitka identiteta, kriminala ili pretnji.

Više od 60 odsto ispitanika veruje da uprkos svim svojim problemima, EU je i dalje „uspešan projekat“, dok njih 25 odsto misli suprotno.

Više od polovine ispitanika, njih 51 odsto, uglavnom nezaposlenih, veruje da se EU kreće u pogrešnom smeru, a samo 23 odsto smatra da se ona razvija.

Ulogu Slovenije u EU 80 odsto ispitanika vidi kao veoma malu ili malu, dok njih dva odsto veruje da zemlja ima reč u bloku.

Oko 40 odsto ispitanika veruje da Slovenija nije dobro iskoristila mogućnosti članstva u EU, dok petina misli da jeste, a trećina je ravnodušna.

Istraživanje je sproveo „Delo Stik“ u periodu između 21 i 23 marta nad 539 punoletnih osoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 2 =