U Skoplju je danas uklonjen spomenik Andonu Janevu Ćosetu, kontroverznom pripadniku istorijske VMRO (Unutrašnja makedonske revolucionarna organizacija), postavljen tokom projekta bivše makedonske vlade „Skoplje 2014“.

Spomenik Ćosetu (1855-1953), koji je poznat kao ubica za VMRO, nalazio se ispred zgrade Vrhovnog suda.

To je jedan od mnogobrojnih spomenika koji su u Skoplju postavljeni u vreme dok je premijer Makedonije bio Nikola Gruevski.

Uklanjanje spomenika je naložio Grad Skoplje, a gradonačelnik Petre Šilegov je na konferenciji za novinare rekao da je spomenik Ćosetu uklonjen jer je nezakonito postavljen i da je to uradjeno tokom noći da se ne bi ometao saobtraćaj na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica.

Šilegov rekao da je uklanjanjem spomenika Ćosetu počelo demontiranje projekta „Skoplje 2014“ i da će se sve raditi po zakonu.

Na mestu gde je bio spomenik Ćosetu, Grad Skoplje će posaditi „drvo ljudskih prava“ i postaviti ploču koju će pokloniti zbratimljeni grad Nirnberg, na kojoj će biti tekst Člana 10 Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima.

Spomenik Ćosetu, podignut pre skoro četiri godine, skonjen je jutros oko 03.00 sata i premešten u magacin Metalskog zavoda Tito (MZT).

Mišljenja o tom „vojvodi VMRO“, s kraja 19. i s početka 20. veka, u makedonskoj javnosti su podeljena i potpuno suprotstavljena jedni smatraju da je bio ubica, drugi da je bio revolucionar i patriota.

Radna grupa Ministarstva kulture Makedonije je utvrdila povrede zakona pri njegovom postavljanju u noći izmedju 6. i 7. septembra 2014. godine.

I Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istragu načina na koji je spomenike koje je poklanjao finansirao njihov donator „Udruženje za duhovno ujedinjenje Setinca, Popadinaca i Krušorada“ iz Lerina što je makedonski naziv za grad Florinu, na severu Grčke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.