SKGO: Javni poziv za nagradjivanje gradova i opština u oblasti razvoja pristupačnosti

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić pozvao je danas gradove i opštine na teritoriji Srbije da se prijave za nagradu ukoliko su u 2017. godini doprineli da u njihovom okruženju osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji bude omogućena pristupačnost javnim objektima, službama i uslugama.

Pašalić je u Hotelu M rekao da pristupačnost nije dovoljno razvijena za osobe sa invaliditetom, koje se svakodnevno susreću sa preprekama kako pri kretanju u javnom prevozu, ulasku u druge javne objekte, tako i sa ograničenošću prilikom ostvarivanja prava na informisanje.

On je dodao da je konkurs otvoren 19. februara, a rok za prijavu je do 16. marta.

„Konkursna komisija će od 19. do 23. marta da razmatra pristigle prijave, a od 26. marta do 5. aprila obilaziti jedinice lokalne samouprave koje su ušli u uži izbor na osnovu dostavlje dokumentacije“, kazao je Pašalić i dodao da će na sajtu Zaštitnika gradjana i Stalne konferencije gradova i opština 16. aprila biti objavljene opštine koje su dobile nagradu.

Kako je rekao, nagrade, koje još nisu poznate, biće uručene 27. aprila, dok su u 2016. godini kao pobednici predstavnici Kragujevca, Niša i Pirota otišli na studijsku posetu Aleksandriji, Pijemontu i Milanu.

„Na taj način je promovisan primer dobre prakse i razmena iskustva u pogledu unapredjenja pristupačnosti javnih objekata, službi i usluga za osobe sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji“, istakao je ombudsman.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić je kazao da je cilj da se lokalnim samoupravama, ali i šire skrene pažnja na to da je pitanje pristupačnosti veoma bitno za ljude koji imaju posebne potrebe.

„Veoma je važno da se urbanističkim rešenjima zgrada, posebno javnih objekata, sve to ima u vidu. Mi na ovaj način želimo da istaknemo dobre primere kojih ima i da se tako više svi zainteresuju“, kazao je Staničić i dodao da se sredstva ulažu u izgradnju pozorišta, igrališta, škola i drugih objekata, ali često nedostaje taj element.

Prema njegovim rečima, dužnost svih je da se brinu o onima koji ne mogu da ostvare neka svoja prava i potrebe kako to mogu svi ostali gradjani.

On je kazao da nije još definisano kako će biti nagradjeni oni koji su najviše doprineli, moguće da će to opet biti studijsko putovanje, možda plaketa, ali je cilj da se podigne svest kod gradjana kao i da se prikažu primeri dobre prakse i povežu lokalne samouprave.

Javni poziv je organizovan u saradnji Zaštitnika gradjana sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.