Predstavnicima američke vlade je zakonom zabranjeno da komentarišu slučajeve obrade zahteva za vize, jer bi time ugrozili nečiju privatnost, izjavio je za FoNet američki ambasador Kajl Skat upitan o slučaju načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića.

Skat je rekao da bi, ipak, mogao da dovede u pitanje neke pretpostavke koje su se pojavile u štampi, jer se one zasnivaju na pretpostavci da je zahtev za vizu odbijen.

“Ja nisam upoznat sa tim”, rekao je Skat.

Načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću još u oktobru nije izdata američka viza i pored blagovremenog podnošenja aplikacije, rečeno je u sredu za N1 u Ministarstvu odbrane u kojem ističu da se od američke strane očekuje zvanično obrazloženje o razlozima i trenutnom statusu aplikacije.

Dobri i prijateljski odnosi Srbije i SAD

Skat je rekao i da je generalno veoma optimističan u pogledu budućnosti odnosa SAD i Srbije.

“Saglasan sam sa ocenom ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da su odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država dobri, prijateljski i da se poboljšavaju”, rekao je Skat na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u Beogradu, posle govora Dačića.

Upitan koja su najznačajnija pitanja u odnosima dve zemlje, Skat je rekao da smatra da su najvažnija pitanja regionalne prirode i da se odnose na saradnju radi mira i sigurnosti u regionu, kao i unapređenje odnosa zemalja u ovom delu Evrope radi sprečavanja sukoba.

Kao važan Skat je naveo i napredak u političkom dijalogu sa Prištinom kako bi se postigao cilj koji su zajedno postavili SAD, Evropska unija i Srbija, a to je potpuna normalizacija odnosa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.