Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su u toku konsultacije s advokatima o podnošenju tužbe protiv državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića.

Sejdinović je agenciji Beta rekao dau saopštenju posle Gajovićevih spornih izjava u intervjuu za Radio slobodna Evropa, Grupa za slobodu medija, čiji je NDNV član, nije eksplicitno tražila smenu Gajovića, jer „njegov odlazak, iako važan i dobrodošao, suštinski ništa neće promeniti“.

„U našem saopštenju nije eksplicitno tražena ostavka ili smena, ali je traženo da se Ministarstvo ili Vlada odredi prema njegovim navodima. Jer on je tipičan predstavnik ove vlasti, koja je od vrha nadole, kriva za katastrofalnu medijsku situaciju, atmosferu straha i nasilja i progon novinara“, rekao je Sejdinović.

On je rekao da se podrazumeva da Gajović treba da završi „na marginama društva“ posle spornih izjava, ali se situacija neće puno promeniti.

„Može čak da bude alibi ovim vlastima pred medjunarodnom zajednicom da nastave sa dosadašnjom praksom. Strašno je da smo došli u situaciju da takav čovek bude državni sekretar“, kazao je on.

Prema Sejdinovićevim rečima, mogućnosti za dalju saradnju s Ministarstvom kulture i informisanja sada su svedene na minimum, iako su i ranije bile male.

„Ispostavilo se da je sastanak sa Anom Brnabić takodje služio za njeno samoreklamarstvo, a da se stvari na medijskoj sceni dodatno pogoršavaju. Mi u medijskoj zajednici zaista moramo razmisliti da li je svrsishodno da učestvujemo u svemu tome“, dodao je predsednik NDNV.

On je nave slučaj smene tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog vredjanja novinara, koji je kasnije postao direktor BIA.

„Videli smo kako se stvar završila sa smenom Bratislava Gašića“, kazao je Sejdinović i dodao da se zahvaljuje Udruženju novinara Srbije (UNS) na podršci koju mu je to udruženje iskazalo u saopštenju za javnost, i izrazio nadu da „njihov zahtev nema veze sa povratkom Nina Brajovića na mesto državnog sekretara“.

Grupa za slobodu medija je 11. februara zatražila od premijerke Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara, i zahtevala smenu Gajovića.

Gajović je u spornom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, da novinari „nisu jedini koje napadaju“, da oni treba sami da se zaštite i da se obrate nadležnim državnim organima.

On je komentarisao napade na novinarku nedeljnika Vreme“i članicu Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamaru Skrozzu, na novinara N1 Nikolu Radišića i pretnje smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću, povodom kojih je rekao da oni „namerno potenciraju napade na novinare koji nisu provladini“ i da ga interesuje „verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.