Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, Ivica Dačić, Mevlut Čavušoglu i Igor Crnadak saglasili su se danas u Beogradu da su političke veze tri zemlje na odličnom nivou, ali da ima prostora za unapredjenje ekonomske saradnje.

Dačić je posle sastanka sa šefovima diplomatija BiH i Turske rekao novinarima da tri zemlje ostaju posvećene saradnji u zajedničkim spoljnopolitičkim prioritetima, poput punopravnog članstva u EU, iako se suočavaju sa izazovima na tom putu.

„Naše tri zemlje žele da postanu članice EU i u tom smislu Srbija podržava evropske integracije BiH i Turske“, kazao je šef srpske diplomatije.

On je rekao da su BiH i Turska značajni ekonomski partneri Srbije, navodeći da je trgovinska razmena sa BiH u prvih devet meseci ove godine iznosila milijardu i 289 miliona evra, 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a sa Turskom 710 miliona evra, što je povećanje od 12 odsto.

Dačić je ukazao na značaj otvaranja zajedničkog trgovinskog predstavništva Srbije i BiH u Istanbulu, dodajući da je to dobar način za jačanje trgovinskih veza tri zemlje.

Šef srpske diplomatije je kazao da su vlasti u Beogradu zainteresovane za unapredjenje saradnje u oblasti energetike i turizma, kao i da je Turska zainteresovana da učestvuju u izgradnji autoputa Beograd Sarajevo.

Dodao je da se Srbija interesuje za eventualne probleme na relaciji EU i Turske po pitanju migrantske krize, navodeći da bi šum u odnosima mogao da predstavlja opasnost za Srbiju.

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak ocenio je da su odnosi tri zemlje odlični i da treba usmeriti pažnju na jačanje ekonomskih veza.

Komentarišući posetu članova Predsedništva BiH Beogradu, rekao je da mu je žao što je konferencija za novinare na kraju odnela najviše pažnje, iako se o ključnim pitanjima veoma otvoreno razgovaralo na sastanku.

Crnadak je rekao da je Turska spremna da podrži izgradnju autoputa Sarajevo Beograd, a da je u „bosanskom dvorištu“ dogovor oko trase tog autoputa.

„Na nama je da uprkos mnogim uticajima smognemo snage i povežemo Beograd i Sarajevo na adekvatan način“, rekao je Crnadak.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da je u Beogradu vodio otvorene razgovore sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, i da je u fokusu bila ekonomska saradnja.

Čavušoglu je rekao da Turska podržava investitore koji žele da ulažu u regionu i da će podržati i učestvovati u izgradnji autoputa Beograd Sarajevo.

Šefovi diplomatija Srbije, BiH i Turske najavili su da će održati sledeći trilateralni sastanak u prvoj polovini sledeće godine u Turskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + ten =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.