Posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope saopštila je danas povodom predsedničkih izbora u Srbiji da je „nadzor nad medijima tokom kampanje, uključujući i elektronske medije, bio neefikasan“.

„Mnogi predsednički kandidati i drugi sagovornici delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ukazali su na dosad nevidjeno nejednaku medijsku pokrivenost izborne kampanje u korist kandidata vladajuće koalicije, iako zakon predvidja jednak medijski pristup svim predsedničkim kandidatima“, navodi se u saopštenju iz Strazbura.

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posetila je ograničen broj biračkih mesta u Beogradu i okolnim mestima, kao i Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Požarevcu i Pančevu.

Delegacija je ocenila da je „izborni dan bio je miran i dobro organizovan“ i da su glasači mogli slobodno da glasaju iako je bilo „nekih proceduralnih nedostataka“.

Delegaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope predvodila je norveška poslanica Ingebjerg Godskesen.

„Mnogi predsednički kandidati i drugi sagovornici izrazili su zabrinutost zbog nesrazmerno sistema finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja“, navodi se u saopštenju 12-člane delegacije koja se i uoči izbora sastala sa predstavnicima Republičke izborne komisije Srbije i vodećim kandidatima, kao i predstavnicima Nevladinih organizacija i medija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.