Podrška Haradinaju dokaz Vučićevog licemerja
 
 
 
 
Demokratska stranka smatra da je od izbora da ne učestvuju u kreiranju svoje budućnosti za Srbe na Kosovu gore samo da učestvuju u vlasti bez principa i jasnih zahteva koje ta vlast mora da ispuni. Podrška Haradinaju nije uslovljena principima već isključivo pozicijama i interesima pojedinaca i njihovih stranaka koje će učestvovati u toj vlasti. Svedoci smo da je i ranije bilo neprincipijelnih koalicija koje nisu omogućile ni ekonomski prosperitet ni razvoj demokratskog društva, ali poražavajuće je da se danas ponavlja ista greška, samo sa većom cenom.
 
Srbi na Kosovu nisu u prilici da biraju lidere Albanaca ali isto tako potpuno je neshvatljivo da ekspozitura SNS-a na Kosovu „Srpska lista“ podrži Haradinaja i uđe u Vladu sa takozvanom ratnom koalicijom, a da pritom Srbi na Kosovu i dalje ne znaju kakve koristi će imati od te koalicije. Umesto toga, Srbi na Kosovu stavljeni su pred svršen čin jer su Vlada Srbije i Srpska lista držale glavu u pesku i čekali da prihvate ono što će biti ponuđeno. Učešće predstavnika Srba u institucijama je neophodno, kako bi mogli da se izbore za prava Srba koji na Kosovu žive. Međutim, umesto na postavljanje jasnih zahteva u odnosu na tu Vladu i budućnost građana na Kosovu i Metohiji, vreme za nama potrošeno je na besmislene huškačke poruke koje su iskorišćene za podizanje tenzija i nacionalizma u društvu. Mesecima unazad Vučić, Vulin, Dačić, Đurić i ostali optužuju Haradinaja za najstrašnije zločine, a sada sa istom energijom uguravaju Srbe u njegovo naručje. 
 
Podrška Haradinaju je dokaz Vučićevog licemerja, koji zbog jeftinih poena urušava ugled Srbije, a koja gubi na kredibilitetu zbog njegovog poigravanja sa državama koje su tradicionalni prijatelji Srbije. Više je nego jasno da Vučić vodi dnevno političku a ne stratešku politiku, te da je, kao i sve do sada, dogovor o saradnji sa Haradinajem doneo u tajnosti i u korist isključivo malog broja predstavnika SNS i SPS na KiM, a kakav će to uticaj imati na svakodnevni život građana ostaje tek da se vidi.
 
Demokratska stranka neće biti smetnja uspostavljanju civilnog i demokratskog društva na Kosovu ali će uvek biti protiv korišćenja Kosova u dnevnopolitičke svrhe, koji su u prošlosti dovodili do krvoprolića i sukoba.  Umesto ovakve politike, Demokratska stranka veruje da je tokom pregovora o koaliciji neophodno formalizovati deo koji se tiče opstanka Srba na Kosovu, izgradnje i zaštite pravnog poretka, garantovanja bezbednosti i ekonomskog prosperiteta.
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.