Gradonačelnik Londona, Sadik Kan, uporedio je kritike koje američki predsednik Donald Tramp objavljuje na Tviteru na račun islama s taktikom estremističke organizacije Islamska država.

Sadik Kan, koji je takođe bio na udaru Trampovih kritika, ocenio je da je izražavanje predsednika SAD „veoma slično retorici“ Islamske države, preneo je britanski Indipendent. 

U intervjuu za medijsku kuću Intersept, Kan je rekao da Islamska država želi „povećanje broja islamofobičnih napada“.

Tramp je u novembru na Tviteru prosleđivao antimuslimansku propagandu britanske ekstremne desnice, što su poslanici opozicionih laburista i gradonačelnik Londona Sadik Kan oštro kritikovali. 

Indipendent piše da je „rat rečima“ Trampa i Kana počeo tokom predsedničke kampanje u SAD, kada je Kan, prvi gradonačelnik Londona islamske veroispovesti, izjavio da je Trampov predlog o zabrani uslaska muslimanima u Ameriku „ignorantan“. Tramp je otkazao 12. januara posetu Londonu, tokom koje je trebalo da otvori novu američku ambasadu u Velikoj Britaniji, ali je to obrazložio, kako je naveo, još jednom lošom odlukom prethodnog amerikog predsednika Baraka Obame. 

„Putovanje u London otkazujem zbog toga što nisam veliki fan administracije Obama, koja je prodala najlepšu ambasadu na najboljoj lokaciji u Londonu za ‘kikiriki’ i to da bi izgradila na udaljenijoj lokaciji novu, za 1,2 milijarde dolara“, napisao je Tramp na Tviteru.

Trampova poseta bila je planirana za februar, a britanska štampa je navela da se očekivalo da bi američkog predsednika u Londonu dočekale demonstracije protivnika njegove politike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.