Vlada SAD saopštila je da će uvesti sankcije za 21 osobu i devet kompanija zbog ruskih akcija u Ukrajini i pripajanja Krima.

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da su 11 pojedinaca proruski pobunjenici u istočnoj Ukrajini, i da tu spadaju ministri finansija, trgovine, pravde i bezbednosti u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

Od ruskih zvaničnika, na meti će biti zamenik ministra energetike Andrej Čerezov. On je već pod sankcijama EU zbog uloge u prebacivanju turbina kompanije Simens na Krim. Sankcijama su obuhvaćene i neke kompanije uključene u infrastrukturne projekte na Krimu.

SAD ne priznaju rusko pripajanje Krima, a državni sekretar Reks Tilerson je izjavio da će sankcije vezane za Krim ostati na snazi dok se Rusija ne povuče s Krima.

„Vlada SAD je posvećena očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i na meti su oni koji pokušavaju da podriju sporazume iz Minska“, rekao je ministar finansija SAD Stiven Mnučin.

Ruska vlada je nove sankcije nazvala „nerazumnim“ i navela da ni dosadašnje sankcije nisu proizvele rezultate koje Vašington želi.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da će američki potezi dovesti do finansijskih gubitaka za američke firme i da SAD „celom svetu pokazuju svoju bespomoćnost“.

„Ako američke vlasti žele da prekinu ekonomske i druge beze s Rusijom, to je njihovo pravo. Kao što je naše pravo da odgovorimo“, navodi se u saopštenju.

Tilerson se danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastao s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.