SAD pozvale Srbiju da uhapsi i izruči u Hag Petra Jojića i Vjericu Radetu
Foto: YouTube

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas na zasedanju Saveta bezbednosti UN u Njujorku, vlasti Srbije da sprovedu nalog Haškog tribunala za hapšenje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda.

Američka predstavnica u Savetu bezbednosti rekla je da SAD „pozdravljaju“ odluku Tribunala koji se zatvara krajem godine, da predmet protiv Jojića i Radete ustupi svom pravnom nasledniku, sudskom Mehanizmu u Hagu.

„Pozivamo Vladu Srbije da saradjuje sa Mehanizmom i sprovede nalog za hapšenje“, rekla je ambasadorka SAD u Savetu bezbednosti.

S tim stavom složila se i predstavnica Švedske.

Sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj haškim sudovima, prisustvuje i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, čiji se govor očekuje.

Haški tribunal optužio je Jojića i Radetu za uticanje na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog šefa Vojislava Šešelja.

Srbija je odbila da sprovede nalog za hapšenje dvoje radikala, izdat 2015, pozivajući se na odluku suda u Beogradu da je obavezna da saradjuje samo u procesima za ratne zločine, ne i za nepoštovanje suda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.