Šabić: Organizatori proslave BIA duguju objašnjenje novinarima kojima nije omogućen ulazak

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da organizator obeležavanja dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA) duguje objašnjenje novinarima kojima nije omogućen ulazak na taj dogadjaj kao i javnosti.

Šabić je rekao i da treba pozdraviti reagovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog tog dogadjaja.

„Iako će verovatno biti komentara kako je Vučić to mogao da reši i pozivom direktoru BIA, to reagovanje svakako treba pozdraviti, ali naglašavam: to ne oslobadja organizatore obaveze objašnjenja javnosti i novinarki kako je tako nešto moguće“, rekao je Šabić za televiziju N1.

On je rekao da ima saznanja da članovi dva odbora koji prate aktivnost BIA nisu dobili poziv da prisustvuju svečanosti, što je ocenio kao neuobičajeno.

„Ni ja nisam dobio poziv, a ranije sam ga uvek dobijao. Rekao bih da je ovaj put selekcija vršena po nekakvim neobičnim kriterijumima, da li po ličnim ili partijskim, ali to je moguće na privatnim žurkama, u kontekstu državnih skupova to je apsolutno nepoželjno“, rekao je Šabić.

Ranije danas je novinarka KRIK-a Vesna Radojević objavila na Tviter nalogu da joj je rečeno da nema „bezbednosnih uslova“ da izveštava s dogadjaja kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri, a novinar Politike Dušan Telesković objavio je da mu nije dozvoljeno da prisustvuje prijemu.

Šabić i MUP o patroli na vratima poverenika
Šabić je izjavio da je nebitno da li se na njegovim vratima pojavila „prava“ ili komunalna policija, već da je neko poslao patrolu „iz potpuno izmišljenog razloga da se pokaže ružna slika o Šabiću“.

On je za televiziju N1 rekaa da je „besmislica“ da se tako revnosno proverava poverenik zbog „izmišljene prijave“ i upitao da li se tako radi i po pitanju drugih prijava.

„To se dešava u Savamali gde je divljački srušen ceo kvart, u Srbiji gde imate dva miliona divlje sagradjenih objekata, a neko promptno reaguje na lažnu, izmišljenu prijavu za poverenika. Zapitao sam da li tako revnosno reaguju i na druge prijave i sutradan kreće kampanja u kojoj učestvuju najelitniji botovi da je Šabić to izmislio“, rekao je Šabić.

On je rekao da su okolnosti u kojima radi vrlo neprijatne, ne samo zbog evidentne hajke „elitnih botova“, nego i zbog ozbiljnih pretnji i ugrožavanja bezbednosti.

„Konstantno vas drže u situaciji da će se reći ‘on laže’, ili moja supruga laže, moj vozač laže… Taj kontekst je zastrašujuć, to je sistematsko potkopavanje institucija. Ja to mogu da dokažem naravno, ali na tome ne instistiram, jer javni posao u Srbiji podrazumeva takav odnos, nažalost“, rekao je Šabić.

Šabićeve stavove odbacilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ocenivši da se tu radi „o zloupotrebi institucije policije u dnevnopoltičke svrhe“.

MUP „decidno saopštava da na vratima poverenika za informacije od javnog značaja nije bila policija niti jedan drugi pripadnik MUP-a“, navodi se u saopštenju.

„Ističemo da nam nije jasno zbog čega Šabić ima potrebu da iznova i iznova iznosi ovu neistinu, kada je Komunalna policija, koja je organ lokalne samouprave, a ne MUP-a, potvrdila da su imali intervenciju na Šabićevoj adresi po prijavi gradjana“, dodao je MUP.

MUP je u saopštenju pozvao Šabića da se izvini javnosti Srbije, „zbog više puta izrečenih neistina i neprihvatljive neodgovornosti u ponašanju državnog činovnika, koji je bio dužan i svakako imao mehanizme da proveri informacije koje iznosi, pre nego što ih javno iskaže“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.