Ružić: Izmenama Zakona o matičnim knjigama i mogućnost upisa promene pola

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas da izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama previdjaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije, i upis promene pola u matičnu knjigu rodjenih.

Ružić je istakao i da se izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu.

„Noviteti su i da će svi podaci o gradjanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku.  To su lokalne samouprave radile u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je ušlo u registar matičnih knjiga“, rekao je Ružić novinarima, pred početak okruglog stola o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Naglasio je da je cilj Vlade Srbije da „papire pošalje u prošlost“.

Rekao je da javna rasprava  izmenama i dopunama tog zakona traje do 19. februara i da je važno da budu uključeni svi zainteresovani.

On je istakao da se promenom ovog propisa zaokružuju aktivnosti na polju digitalizacije i uvodjenja savremenih tehnologija u oblast vodjenja matičnih knjiga.

U Udruženju gradjana Egal ocenjuju da će mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rodjenih biti veliki korak za trans zajednicu.

Kao navode, pravno neprepoznavanje rodnog identiteta i činjenica da ne mogu da se izdaju lična dokumenta u skladu sa rodnim identitetom, onemogućavaju život trans osobama u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − sixteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.