Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni pojavio se na sudu, po optužbi za organizovanje neodobrenog protesta.

Ukoliko bude osuđen, mogao bi da dobije zatvorsku kaznu od 15 dana.

Navaljni je na svom nalogu na Tviteru objavio svoju fotografiju iz sudnice, uz komentar: „Doći će vreme kada ćemo i njima suditi, i tada će biti fer suđenje“, preneo je AP.

Desetine hiljada ljudi protestovalo je u nedelju širom Rusije, uključujući oblasti u kojima predsednik Vladimir Putin ima snažnu podršku, kao što su republike Čita i Dagestan.

Navaljni je pozvao na protest posle nedavnog izveštaja u kojem tvrdi da premijer Dmitrij Medvedev gomila skupocene vile, jahte i vinograde vredne više milijardi kojima upravlja preko dobrotvornih organizacija pod kontrolom svojih saradnika.

Navaljni, koji služi uslovnu kaznu zatvora, dva puta je osuđivan za prevaru i proneveru, optužbe koje on odbacuje kao politički motivisane.

Policija je saopštila da je na protestima uhapšeno oko 500 ljudi, dok grupe za ljudska prava tvrde da je privedeno 1.000 demonstranata, prenosi AP.

Među privedenima je bilo i 17 Navaljnijevih saradnika koji su u kancelariji organizovali emitovanje protesta na internetu. Svi su proveli noć u zatvoru dok je policija pretraživala njihovu kancelariju.

Evropska unija i SAD su u ponedeljak pozvali Moskvu da oslobodi demonstrante, navodeći da su ih ruske vlasti sprečile da iskoriste svoja osnovna prava, uključujući i pravo na slobodu govora, pridruživanja i mirnog okupljanja.

Ruska državna televizija nije izveštavala o protestima, a vlasti ni na koji način nisu komentarisali taj događaj, navodi američka agencija AP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =