Rusija je apelovala da se u četvrtak sazove otvorena sednica Saveta bezbednosti UN povodom situacije u sirijskoj oblasti istočna Guta, kod Damaska, koja je pod kontrolom pobunjenika.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na momentalan prekid svih „ratnih aktivnosti“ u tom predgradju Damaska, gde su snage sirijske vlade pokrenule ofanzivu u cilju eliminisanja pobunjenika u toj oblasti.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzija rekao je danas pred Savetom bezbednosti da je važno da sve strane u sukobu predstave svoje vidjenje situacije u istočnoj Guti i da predlože načine za izlaz iz postojeće situacije.

Nebenzija je kasnije rekao da Rusija, ključni saveznik Sirije, razume „da su tamo teroristi protiv kojih se bori sirijska vojska“ i da „teroristi teško bombarduju Damask, što se zanemaruje“.

Situaciju je nazvao „kompleksnom“ i izrazio zabrinutost Moskve povodom predložene rezolucije Švedske i Kuvajta, kojom se poziva na 30-dnevnu obustavu vatre u Siriji, navodeći da nije realistična.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.