Rusija optužila svetske medije za dezinformacije o Siriji

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je večeras medije za masovnu kampanju dezinformacije o situaciji u istočnoj Guti kod Damaska dodajući da se ne navodi „neprijatna istina“ da na tom području ima nekoliko hiljada boraca uključujući i pripadnike terorističkih organizacija poput Al Kaide.

Nebenzija je na sednici Saveta bezbednosti UN o Siriji rekao da je sa područja istočne Gute ispaljeno nekoliko desetina raketa na Damask i da se borci namerno kriju u obrazovnim i medicinskim ustanovama, javila je agencija AP.

Prema njegovim rečima, lokalni medija centar u Guti i sirijska civilna zaštita, poznata kao Beli šlemovi, glavni su „koreni dobro plaćene kampanje dezinformacije“ protiv sirijskih vlasti i Rusije, njenog saveznika.

Nebenzija je rekao da Švedska i Kuvajt vrše pritisak da se usvoji rezolucija o 30-dnevnom prekidu vatre u Siriji i dodao da za sada ne postoji saglasnost o tom dokumentu.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da je više od 400 civila stradalo u vazdušnim napadima u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi pod opsadom od 2013. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.