Rusija je uspešno lansirala u orbitu satelit za nadzor evropske atmosfere, koji ima za cilj da pomogne u proučavanju zagađenosti vazduha.

Satelit Sentinel-5P Evropske svemirske agencije (ESA) lansiran je na raketi Rokot s lansirne rampe Plesetk u severozapadnoj Rusiji. Satelit će proučuvati atmosferu svakoga dana.

Nakon odvajanja od gornjeg dela rakete, satelit je aktivirao svoje solarne panele i započeo je komunikaciju sa Zemljom, saoštila je ESA. Prvi signal primljen je 93 minuta nakon lansiranja, dok je satelit prolazio iznad stanice Kiruna u Švedskoj.

Kontrolori u operativnom centru ESA u nemačkom gradu Darmštatu uspostavili su komandne i kontrolne veze kako bi se omogućio nadzor stanja satelita.

„Satelit Sentinel-5P sada je sigurno u orbiti tako da je na našim kontrolnim timovima da sprovedu misiju u operativni život i da je održe narednih sedam godina ili više“, navodi u izjavi za javnost generalni direktor ESA Jan Verner.

Filip Godi, koji nadzire projekat Sentinel za Evropsku svemirsku agenciju kazao je da će podaci koje prikupi Sentinel 5P pomoći naučnicima da bolje nadziru zagađenje vazduha, kao što je emisija ugljen-dioksida od vozila.

U nedavnom izveštaju procenjuje se da više od 400.000 ljudi prerano umre samo u Evropi od zagađenja vazduha, prenosi AP.

Izvor: Youtube/ESA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.