Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je danas spaljivanje primerka nedeljnika “Novosti” u Hrvatskoj i pretnje koje je Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) uputila članovima redakcije tih novina.

Novinarska udruženja regiona zatražile su od institucija u Hrvatskoj i vlasti da osude taj incident i kazne počinitelje.

“Platforma smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih gradjana”, navodi se u saopštenju.

U prethodnih 10 dana, članovi stranke A-HSP dva puta su spalili primerke “Novosti”, koje izdaje Srpski nacionalni savet sa sedištem u Zagrebu.

A-HSP je optužio novinare “Novosti” da raspiruju mržnju protiv Hrvata i zahtevao blokadu finansiranja ovog medija iz dražavnog budžeta. Novinarima tog lista pretnje su upućene direktno i preko društvenih mreža.

Predsednik HND Saša Leković rekao je da je slučaj počeo optužbama da novinari “Novosti” svojim tekstovima podstiču paljenje požara na obali Hrvatske, a da paljenje tog nedeljnika predstavlja hajku zasnovanu na nacionalnoj osnovi.

“Istorija nas uči da ono što počne sa uvredama, prerasta u pretnje i završava se fizičkim nasiljem. Zahtevamo od vlasti da reaguje adekvatno, a od premijera (Andreja) Plenkovića da javno osudi ovaj incident”, rekao je Leković, a navodi se u saopštenju.

Od počekta 2017. godine HND je zabeležio šest napada i pretnji novinarima u Hrvatskoj, ne računajući dva incidenta spaljivanja “Novosti”.

Platformu čine Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =