Štrajkači prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija odlučili su velikom većinom glasova da nastave protest, a za sutra je najavljena protestna šetnja od fabrike do zgrade gradske uprave u Kragujevcu.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da će u utorak na protest izaći druga smena dok će zaposleni u prvoj ostati na radnim mestima, dok će u sredu, 19. jula biti održan veliki skup štrajkača uz poziv radnicima kooperantskih i svih drugih firmi i građanima da im se pridruže.

Marković je rekao da prethodnih dana nije bilo ni pregovora ni sastanaka štrajkačkog odbora sa poslodavcem i da se, kako se izrazio, jedino oglašavao ministar privrede Goran Knežević.

„Izgleda da pregovara samo manjinski sa većinskim akcionarom, bez štrajkačkog odbora“, rekao je Marković i precizirao da će se štrajkači sutra okupiti u 10.00 ispred fabrike i da će u 10.30 krenuti ka Skupštini grada Kragujevca, dok će u sredu u 11.00 biti održan protest na trgu kod gradske skupštine.

On je dodao da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijerka Ana Brnabić prenela predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću poruku kompanije Fijat da će sutra bord direktora raspravljati o daljoj sudbini fabrike u Kragujevcu, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika.

Marković je rekao da je ta poruka preneta štrajkačima u obe smene i da je posle toga doneta odluka o nastavku štrajka.

Predsednik i premijerka apeluju na radnike Fijata

Izvor: Tanjug

Molba radnicima Kragujevca da prekinu štrajk stiže i iz Vašingtona od predsednika Aleksandra Vučića.

“Ja eto molim sve da prosto imaju razumevanja i da dobro razumeju značaj posledica koje sve ovo može da ima. Ne samo po Fijat, ne samo po radnike Fijata, već i po Kragujevac i po celu zemlju. Jer danas kada govorimo o lojalnosti radnika kompanijama ovde (u SAD), što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: ‘A Kragujevac?’”, rekao je Vučić.

I premijerka Ana Brnabić još jednom ih je pozvala da umesto da štrajkuju, pregovaraju.

Ona kaže da Vlada Srbije stoji iza radničkih zahteva ali da ne može da garantuje procenat povećanja plate.

Nije joj jasno zašto se na poziv da prekinu štrajk i počnu pregovore radnici ne odazivaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 19 =